DR. TÓTH JÓZSEF

Full text search

DR. TÓTH JÓZSEF
DR. TÓTH JÓZSEF (MSZP): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Kerületi polgármesterként gyakran keresnek meg lakosaink, úgy gondolom, minden településtípust érintő olyan panasszal, amelyek a lakókörnyezetük közelében működő vendéglátó-ipari egységekből kihallatszó zaj nyugalmat zavaró hatását sérelmezik. A pihenést gyakran teszi lehetetlenné a zaj és az esetleges provokatív magatartás. A kérések többsége a hatóság határozottabb fellépésére és a pihenést zavaró hatások megszüntetésére, korlátozására irányul.
A bejelentésekben megfogalmazott probléma megoldása egyrészt azért nehéz, mert több alkotmányos jog - nevezetesen a vállalkozáshoz, a tulajdonhoz, az egészséges környezethez, a testi-lelki egészséghez való alkotmányos jog - ütközési határán kell megtalálni a még elégséges és arányos korlátozást, másrészt a jelenleg rendelkezésre álló eszközök hiányosak és rendszerint alkalmatlanok a cél valódi elérésére. Az utólagos, a felmerült vitát szankcionáló fellépés helyett e területen is a megelőzés, az előrelátó szabályozás érhetné el a célját.
Álláspontom szerint a jogbiztonság és a jogegység demokratikus jogállami követelményei megkívánják a zajvédelemmel kapcsolatos országos szintű intézkedések megtételét, s ezt erősítenie kell majdan a helyi jogalkotásnak és jogalkalmazásnak egyaránt. A szigorúbb, de kiszámíthatóbb szabályozás a kereskedők érdekeit és a vállalkozáshoz való jogot, valamint a lakosok jogait egyaránt védheti. A szakmai követelményeknek való utólagos megfelelés rendszerint jóval költségesebb az előre kalkuláltnál.
Megítélésem szerint a hatályos jogi szabályozás finomítása sürgetően szükséges annak érdekében, hogy az egyének védelme a jelzett jogszabályi területeken erőteljesebben jelenhessen meg. Erre utalnak az Alkotmánybíróság korábbi döntései is. A tapasztalatokat erősíti az állampolgári jogok országgyűlési biztosának e tárgyban elkészített jelentése. Egyértelműen támogatandó az abban foglalt, a jelen kérdésben is jelzett jogszabály-módosításra vonatkozó ajánlás.
Erre tekintettel és a nyári időszak tapasztalatait figyelembe véve merül fel a kérdés, tisztelt államtitkár úr, hogy várható-e és mikorra jogszabály-módosítás a vendéglátóegységek lakóhelyi környezetet zavaró zajhatását csökkentendő.
Várom államtitkár úr megtisztelő álláspontját. Köszönöm.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir