DR. LAMPERTH MÓNIKA

Full text search

DR. LAMPERTH MÓNIKA
DR. LAMPERTH MÓNIKA belügyminiszter: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! A 2001. évi beregi árvíz kérdéseivel már ellenzéki koromban is sokat foglalkoztam, hiszen számos polgármester, önkormányzati szakember fordult hozzám is - hasonlóan a képviselő úrhoz - ebből a térségből panaszokkal és kifogásokkal.
A képviselő úr megközelítésével és értékelő megállapításaival belügyminiszterként is általában egyetértek. A számomra bemutatott adatok szerint a helyreállítási, újjáépítési munkálatok esetenként valóban elhúzódtak, amire persze már tavasszal is lehetett számítani. Orbán Viktor volt miniszterelnök úr is nyilván tudta ezt, szavainak hitelével azonban neki kell számot vetnie. A feladatokról szóló áprilisi kormányhatározat mindenesetre már óvatosabban fogalmazott; a munkálatok olyan szervezését szabta meg, hogy azok lehetőség szerint 2001. szeptember 30-áig befejeződjenek.
Részletes kimutatást kértem a Belügyminisztériumba eljuttatott panaszokról, minőségi kifogásokról. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságra összesen mintegy 400 beadvány érkezett a 2001. évi tiszai árvíz okozta károkkal összefüggésben. A panaszok kisebbik hányada vonatkozott közvetlen kivitelezési hibára vagy hiányosságra, egy részük az új lakóépületek általános kiszáradási tulajdonságaival függött össze. A hivatásos katasztrófavédelmi szervezet 115 esetben kezdeményezett intézkedést műszaki problémákat felsorakoztató beadványok ügyében. Ugyanakkor az érintett települések polgármesterei a károsult lakosság informálása céljából a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Mérnöki Kamarával egyeztetett tájékoztatót adtak ki, amely a kifogások benyújtásának lehetőségét, helyét, feltételeit, valamint a szavatossági körülményeket tartalmazta.
A képviselő úr második, az átlagos kivitelezési költségekre vonatkozó kérdésére a következőt válaszolom. Az új lakóépületek átlagos kivitelezési költsége bruttó 128 ezer forint volt négyzetméterenként. Ettől nem lényegesen, de a különböző típusú, alapterületű lakóépületek fajlagos kivitelezési költségei mindkét irányban eltértek. A 713 új lakóépületért összesen 10 milliárd 203,7 millió forint átutalása történt a fővállalkozó konzorcium részére. Ez lakóházanként bruttó 14 millió 311 ezer forintot jelentett.
Helyreállítás esetén nem pontosan értelmezhető a négyzetméterre vetített fajlagos költség. A nagy alapterületű lakóházakban is keletkeztek viszonylag egyszerűbben helyreállítható károk, ugyanakkor jellemző volt, hogy a kis alapterületű, általában vályogházak helyreállítási költségeit megnövelte az, hogy az eredeti építéskor elmaradt műszaki hiányosságokat kellett pótolni - ezeknek a házaknak gyakorlatilag nem volt alapozása.
Összességében tehát az 1477 lakóépület helyreállításáért a konzorcium 6 milliárd 127 millió forintot számlázott és kapott. Ez lakóházanként 4,148 millió forintot jelentett.
A képviselő úrral egyetértve magam is azt tartom a legfontosabb kérdésnek, hogy kellő gondossággal, gazdaságosan és költségtakarékosan történt-e a kármentesítésre szánt súlyos milliárdok felhasználása. A főigazgatóságtól erre nézve jelentést kértem, amely részletezi a munkálatok minőségi és pénzügyi garanciarendszerét, továbbá azt is, hogy milyen intézkedéseket tett a Helyreállítási és Újjáépítési Tárcaközi Bizottság a költségek csökkentése érdekében.
A tájékoztató átfogó képet fest, amely azonban a pénzek felhasználását illetően számomra nem elég megnyugtató és kielégítő (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.), ezért a minisztérium felügyeleti és ellenőrzési hivatalának feladatául szabtam a beregi kármentesítési munkálatok átfogó és részletes ellenőrzését és ismételt vizsgálatát.
Jeleznem kell azt is, hogy a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal is megkezdett korábban egy vizsgálatot, amely még (Az elnök a csengő megkocogtatásával ismételten jelzi az idő leteltét.) nem zárult le. Ezt követően a vizsgálat eredményéről…

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir