HERÉNYI KÁROLY

Full text search

HERÉNYI KÁROLY
HERÉNYI KÁROLY (MDF): Köszönöm, elfogadom államtitkár úr válaszát. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Somogy megyében, a Balaton déli partján, Balatonfenyvesen több mint ötven esztendeje működik az Európában is ismert, ma már inkább turisztikai látványosságként kedvelt igen kedves kisvasút. Pontosabban fogalmazva, idén szeptember 2-áig létezett, mert ettől a naptól kezdve ideiglenes üzemszünetet rendelt el a MÁV Rt. illetékes szakszolgálata.
Ahogy az előbb mondtam, a kisvasút turisztikai látványosság. De nem csupán turisztikai látványosság, hiszen ez a vasút köti össze a Balaton-parttal Somogyszentpál, Csisztapuszta, Táska, Imremajor és Pálmajor településeket és azok lakóit. Az itt lakók számára ez az egyetlen kapocs a külvilággal. Most félve a bizonytalanságtól, idegesen tekintenek a jövőbe. A helybéliek nevében Balatonfenyves önkormányzata támogatásommal, együttműködésünkkel folyamatosan azon dolgozott és dolgozik, hogy az illetékesek ne csak száraz gazdasági tényezők alapján döntsenek a térséget jelentősen befolyásoló kérdésekben, hanem kellő körültekintéssel, mérlegelve az esetleges hátrányokat, de az előnyöket is.
A fenyvesi kisvasút ügyében nem ez történik. Megmentése érdekében tíz éve folynak különféle próbálkozások. Többek között az idén tavasszal megalakult a Balaton-Boronka Kisvasút Kht., amelynek az az alapgondolata, hogy a kisvasút léte biztosítva legyen, megmentsük ezt a kultúrtörténeti emléket, de keressük a kht. keretén belül azt a finanszírozási formát és lehetőséget, ami a működést lehetővé teszi. Ennek a kht.-nak természetesen tagja a MÁV Rt. is. Mostanra azonban világossá vált, hogy a MÁV Rt. számára ez a vállalás nem volt fontos, és igazából nem veszi figyelembe az ott lakók érdekeit, de nem veszi figyelembe a kht. többi részvevőjének az érdekeit sem.
Azt kérdezem a tisztelt államtitkár úrtól, hogy a tárca tud-e valamit tenni ebben az ügyben, tud-e olyan döntést hozni, ami a helyi lakosok és az ottani önkormányzatok érdekeit képviseli.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti oldalon.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir