DR. KÖKÉNY MIHÁLY

Full text search

DR. KÖKÉNY MIHÁLY
DR. KÖKÉNY MIHÁLY egészségügyi, szociális és családügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Csodálkozva hallgattam Pálfi képviselőtársamnak a fejtegetéseit, több szempontból is.
Részben azért, mert tudni kell azt, hogy az Európai Unió tagországaiban nincs egységes családtámogatási szisztéma: ahány ház, annyi szokás alapon kezelik a családtámogatást; családi pótlék mindenütt van. De azt mondani, hogy van egy uniós szint, és ahhoz képest mi visszalépünk vagy előrelépünk, ezt azért elég nehéz állítani.
Hozzáteszem, hogy természetesen a családi pótlék vásárlóereje a gazdasági fejlettség miatt általában jóval nagyobb, mint a magyar családi pótlék vásárlóereje, de sajnos önök az elmúlt négy esztendőben visszafelé haladtak, amikor hagyták, hogy elértéktelenedjen a családi pótlék. Most, ezzel a törvényjavaslattal próbálunk valamit tenni a helyzet javítása érdekében. Tehát éppenséggel abba az irányba indulunk el, hogy a családi pótlék vásárlóerejét tudjuk javítani, és ezzel kerülünk egy picit közelebb, egy lépéssel közelebb, mondjuk, egyfajta uniós elváráshoz, ha egyáltalán lehet e tekintetben elvárást megfogalmazni.
Az kétségtelen, jól emlékszem, amikor egy parlamenti küldöttséggel Franciaországban voltunk, még két évvel ezelőtt, és elmondtuk a magyar családtámogatási rendszer problémáit, eléggé csodálkoztak a partnereink, hogy miért az adókedvezményre alapozott támogatási rendszert fejlesztjük, mert - ők úgy fogalmaztak - ezt ők is megpróbálták, de nem vált be.
Hozzáteszem azt is, az a kérdés, hogy helyes dolog volt-e a családi pótlékot, pontosabban a most megszüntetendő iskoláztatási támogatást összekapcsolni a tankötelezettség teljesítésével, erre a kérdésre már választ adott a Harrach miniszter úr által vezetett minisztérium vizsgálata (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.), amikor nemmel válaszolt. Tessék elővenni ezeket a jelentéseket!
Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypárti padsorokban.)
(15.20)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir