VINCZE LÁSZLÓ

Full text search

VINCZE LÁSZLÓ
VINCZE LÁSZLÓ (Fidesz): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Miniszter Úr! Tisztelt Ház! Az előző időszakban az Orbán-kormány intézkedései lehetővé tették azt, hogy a szövetkezeti üzletrész-tulajdonosok egy része megkaphassa az őt jogosan megillető pénzét. A szövetkezeti üzletrészek nyugdíjas tagtulajdonosai, valamint azok az üzletrész-tulajdonosok, akik 1999. december 31-e előtt váltak tulajdonossá, külső üzletrész-tulajdonossá, már megkapták az őket megillető pénzösszeget. Ennek a folyamatnak folytatódnia kellett volna oly módon, hogy az üzletrész-tulajdonosok teljes köre névértékben megkaphassa járandóságát. Sajnos ez a folyamat megakadni látszik. Van olyan szövetkezeti üzletrész, például a Szentes-Ecser-Donáti Szövetkezetnél, ahol az átalakulást úgy vezényelte le a szövetkezet vezetősége, hogy lehet, még talán a félrevezetés alapos gyanúja is fennállhat. Mindenképpen lehetőséget kellene ebben az esetben teremteni a jó megoldás irányába.
A választókörzetemben több szövetkezet van, ahol régebben átalakultak, és ennek következtében a tagok nem kaphatnak üzletrészük után pénzt. Szatymazon és Forráskúton pedig a jogosan felvett, a posta által kézbesített, üzletrészek utáni felvett pénzösszeget is visszakérik - ez felháborító! Ez a cselekedet még inkább a kaotikus állapotokat jelzi, és teljesen elbizonytalanítja, felháborítja az embereket.
A választás után a miniszter úr azt ígérte, hogy az üzletrész-tulajdonosok teljes körének kifizetik névértékben az üzletrészüket. Nem tudom, hogy ez az ígéret blöff volt csupán vagy valóságos ígéret; mi várható a szövetkezeti üzletrészek sorsát illetően? Hiszen e kifizetett pénzösszegek jó része visszafordul a családi gazdaságokba, a kistermelők gazdaságába, ezekkel bizonyos befizetéseket tudnak finanszírozni gépvásárláshoz és egyebekhez, tehát ez nem kidobott pénzösszeg. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) Ez is kicsit a termelők támogatását szolgálná, és egyértelműen az agrárbékét mozdítaná elő a vidéken a gazdálkodói körben.
Várom megtisztelő válaszát. (Taps az ellenzéki pártok soraiból.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir