DR. HANKÓ FARAGÓ MIKLÓS

Full text search

DR. HANKÓ FARAGÓ MIKLÓS
DR. HANKÓ FARAGÓ MIKLÓS igazságügyi minisztériumi államtitkár, a napirendi pont előadója: Köszönöm szépen. Elnök Úr! Hölgyeim és Uraim! Tisztelt Országgyűlés! Az előttünk fekvő törvényjavaslat a családjogi törvény kis terjedelmű, ugyanakkor fontos módosítását tartalmazza, amely több új megoldást vezet be a névhasználat terén.
A módosítás mindenekelőtt megteremti annak a lehetőségét, hogy a házasságot követően a férj is viselhesse a feleség családi nevét. Ezzel a rendelkezéssel egy alkotmányellenes helyzetet szüntetünk meg. Az Alkotmánybíróság vonatkozó határozata - egyébként az 58/2001. számú határozata - szerint ugyanis mulasztásban megnyilvánuló alkotmányellenes helyzet jött létre azáltal, hogy míg a nők számára a családjogi törvény biztosítja a házasságkötéssel összefüggő névváltoztatás lehetőségét, a férfiak számára e lehetőség a törvény alapján nem adott.
A nők névváltoztatására vonatkozó rendelkezéseket a módosítás nem érinti. A nők tehát továbbra is dönthetnek úgy, hogy a házasságkötést követően korábbi nevüket használják, vagy férjük családi nevéhez saját utónevüket kapcsolják, vagy a házasságra utaló toldással férjük teljes vagy családi nevét viselik és ehhez saját teljes nevüket hozzákapcsolják. A módosítás alapján a férfiak, amennyiben nem kívánják megtartani korábbi nevüket, a házastárs családi nevéhez kapcsolhatják saját utónevüket. Esetükben azonban értelemszerűen nem lesz lehetőség arra, hogy a házassági kapcsolatot a -né toldathoz hasonló módon fejezzék ki.
E módosítással egyebekben nemcsak az Alkotmánybíróság döntéséből, hanem a vonatkozó nemzetközi szerződésekből eredő kötelezettségünknek is maradéktalanul eleget teszünk. Ilyen a nőkkel szembeni megkülönböztetés minden formájának felszámolásáról szóló New York-i egyezmény és a polgári és politikai jogok nemzetközi egyezségokmánya. Ezen egyezmények ugyanis nemcsak a nők, hanem a férfiak számára is lehetővé teszik a házasságkötésük alkalmával a névváltoztatáshoz való jogot.
A törvényjavaslatban szereplő további módosítás lehetőséget teremt arra, hogy a férj, illetve a feleség a házasságkötés után házassági névként családi nevét összekapcsolja. Ennek alapján tehát a házastársak megállapodásának megfelelően lehetőség nyílik arra, hogy a házasságkötést követően vagy a férj, vagy a feleség, vagy mindkét házastárs a közös házassági nevet viselje. A családi nevek összekapcsolásának sorrendjében szintén az érintetteknek kell megállapodnia. A mindkét házastárs által viselt közös házassági névben való megállapodás egyben előzetes döntést jelent az e házasságból született közös gyermek névviseléséről is. A közös házassági név azonban csak kéttagú lehet. E módosítással az Európai Unió tagállamainak többségében meglévő szabályt iktatjuk be a hazai jogrendszerbe. Az Unió tagállamainak többsége ugyanis biztosítja a kettős házassági név felvételének lehetőségét. Ezen túlmenően e módosítással az anyakönyvi szabályok egyidejű megváltoztatása mellett megoldódik az a nemzetközi kapcsolatokban gyakran felmerülő probléma, mely szerint a külföldön megkötött házassággal felvett kettős házassági nevet Magyarországon megfelelő jogszabályi rendelkezések hiányában nem lehetett anyakönyvezni.
A törvényjavaslat emellett bizonyos körben érinti a házasság megszűnése, érvénytelenítése utáni névváltoztatás kérdését is. Változatlanul csupán a házastársak családi nevét viselő férfiakra kiterjesztett rendelkezés, hogy a házasság megszűnése, illetve érvénytelenné nyilvánítása a házasság fennállása alatt viselt név használatát nem érinti, fő szabályként tehát a házastársak ezt a nevet viselik tovább. A házasságkötéssel ugyanis a választott név az érintett személy saját nevévé válik. A házasság megszűnése után az érintett személy dönthet arról, hogy a felvett nevet továbbra is viselni kívánja-e. A hatályos jogszabályi rendelkezések e döntésre, illetve névváltoztatásra fő szabályként csak egy ízben adnak lehetőséget.
Az Alkotmánybíróság az utónevek megváltoztatásának szabályaival összefüggésben alkotmánysértőnek találta azt a rendelkezést, mely szerint az anyakönyvvezető az utónevet bizonyos esetekben csak egy alkalommal módosíthatja. Az Alkotmánybíróság álláspontja szerint az állam ilyen mélységű beavatkozása a magánszférába kellő alkotmányos indokokkal nem támasztható alá. A házassági név egyszeri megváltoztatásának lehetőségére vonatkozó hatályos rendelkezés szintén túlzott mértékben korlátozza a névváltoztatás jogát. Ezért ezen alkotmánybírósági döntésre figyelemmel a törvényjavaslat a házasság megszűnése, illetve érvénytelenítése után is többszöri névváltoztatásra ad lehetőséget.
Tisztelt Országgyűlés! A törvényjavaslat az alkotmányos követelményekkel, valamint nemzetközi szerződésekből fakadó kötelezettségeinkkel összhangban álló rendelkezéseket fogalmaz meg, ezért kérem, hogy a tisztelt Országgyűlés támogassa a javaslat elfogadását.
Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps.)
(14.10)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir