DR. VITÁNYI ISTVÁN

Full text search

DR. VITÁNYI ISTVÁN
DR. VITÁNYI ISTVÁN (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Államtitkár Úr! A T/886. számú törvényjavaslat a házasságról, a családról és a gyámságról szóló ’52. évi IV. törvény - röviden Csjt. - módosítását tartalmazza. A törvényjavaslat a Csjt.-t egyrészt kiegészíti egy 25. §-sal, valamint a 26. §-át hatályon kívül helyezi, helyébe egy új rendelkezést léptet, valamint módosítja a Csjt. 40. §-ának (1) bekezdését is.
A törvényjavaslat beterjesztését az indokolta, mint már az államtitkár úr és az előttem szóló is mondotta, hogy az Alkotmánybíróság 58/2001. AB határozata megállapította, hogy “Mulasztásban megnyilvánuló alkotmányellenes helyzet jött létre annak következtében, hogy az Országgyűlés a házasságról, a családról és a gyámságról szóló 1952. évi IV. törvény 26. §-ában nem tette lehetővé, hogy a házasságkötést követően a férj is viselhesse a feleség családi nevét.” Az Alkotmánybíróság felhívta az Országgyűlést, hogy szabályozási feladatának 2002. december 15. napjáig tegyen eleget. Az előttünk fekvő törvényjavaslat e kötelezettségnek tesz eleget.
Az Alkotmánybíróság a vonatkozó határozatában megállapította azt is, hogy a nőkkel szembeni megkülönböztetés minden formájának felszámolásáról szóló, 1979. december 18-án, New Yorkban elfogadott egyezmény bizonyos rendelkezéseit a hatályos magyar szabályozás nem elégíti ki. Ez az egyezmény ugyanis, szemben a hatályos magyar megoldással, nemcsak a nők, de a férfiak számára is lehetővé teszi a házasságkötésük alkalmával a névváltoztatáshoz való jogot. Az Alkotmánybíróság megjegyezte továbbá azt is, hogy az európai emberi jogi egyezményhez kapcsolódó bírói gyakorlatba is ütközik a hatályos magyar szabályozás.
Ezen túlmenően a kérdéses rendelkezés nincs összhangban a hazánk által is elfogadott és kihirdetett, előbb említett nemzetközi egyezményekkel, és a hatályos szabályozás ütközik az alkotmány 7. §-ának (1) bekezdésében foglalt rendelkezéssel is, amely szerint “a Magyar Köztársaság jogrendszere elfogadja a nemzetközi jog általánosan elismert szabályait, biztosítja továbbá a vállalt nemzetközi jogi kötelezettségek és a belső jog összhangját”. A Csjt. 26. §-ának rendelkezései ez idő szerint csak a nők számára teszik lehetővé azt, hogy a házasságkötést követően felvegyék a férjük nevét, míg arról a szabályozás hallgat, hogy a férfiak is viselhetik-e feleségük családi nevét. Ebből következően az állampolgárok egy csoportja, nevezetesen a férfiak megfosztottak voltak alkotmányos jogaik érvényesítésének lehetőségétől. Az Alkotmánybíróság mulasztásban megnyilvánuló alkotmánysértést állapított meg, és feltétlen jogi szabályozási rendelkezést igénylő jogalkotási kötelezettségnek tekinti azt, hogy a jogalkotó biztosítsa az alkotmány 66. § (1) bekezdésében foglaltak érvényesülését, nevezetesen: a Magyar Köztársaság biztosítja a férfiak és a nők egyenjogúságát minden polgári és politikai, valamint gazdasági, szociális és kulturális jog tekintetében. Tartalmi alkotmánysértést idéz elő tehát a Csjt. 26. §-a azzal, hogy nem teszi lehetővé a férfiak számára is a házasságkötésük után feleségük családi nevének felvételét.
Pontosan ötvenéves mulasztást pótol a törvény, és teszi egyenjogúvá a férfiakat a nőkkel a házasságkötést követő névviseléssel kapcsolatosan. Az Alkotmánybíróság szerint ugyanis a Csjt. 26. §-ában írt rendelkezések biztosítják a nő számára a házasságkötés utáni névváltoztatási jogot, nem adnak viszont lehetőséget a férfi számára ahhoz, hogy maga is ugyanezt megtehesse. Erre tekintettel az Alkotmánybíróság a Csjt. 26. §-ának rendelkezéseit nem semmisítette meg, hanem hiányos voltára figyelemmel mulasztásban megnyilvánuló alkotmányellenességet állapított meg. Mint korábban mondottam, a törvényjavaslat egy régóta fennálló, mulasztásban megnyilvánuló alkotmánysértést szüntetett meg, és helyezi vissza jogaiba a férjeket.
A törvényjavaslat a Csjt. 26. §-át hatályon kívül helyezi, és helyébe új rendelkezést léptet, amelynek (2) bekezdése arról szól, hogy a bíróság a volt férj kérelmére eltilthatja a volt feleséget a 25. § (1) bekezdés b) és c) pontja szerinti névviseléstől, ha a feleséget szándékos bűncselekmény miatt jogerősen szabadságvesztésre ítélik. A fent említett névviselési forma egyrészt azt tartalmazza, hogy a feleség a házasságkötés után férje teljes nevét viseli a házasságra utaló toldással, amelyhez a maga teljes nevét hozzákapcsolja, vagy a férje családi nevét is viseli házasságra utaló toldással, és ehhez a maga teljes nevét hozzákapcsolja. A törvényjavaslat ebben a szűk körben teszi lehetővé a névviseléstől való eltiltást, tehát ha a férj teljes nevét vagy a családi nevét a házasságra utaló toldással viselte. A névtoldatos névviselési forma ugyanis a törvényjavaslat szerint egyértelműen azonosítja az elvált házastársat, tanúsítja a korábbi szoros köteléket.
Megfontolandónak tartanánk a névviseléstől való eltiltás kiterjesztését a 25. § (1) bekezdés d) pontja szerinti, a 25. § (2) bekezdés b) pontja szerinti, valamint (3) bekezdés szerinti névviselési esetekre is. Itt arról a névviselési formáról van szó, amikor a feleség a férj családi nevéhez hozzákapcsolja a saját utónevét, valamint a férj a felesége családi nevéhez hozzákapcsolja a saját utónevét, továbbá a férj, illetve a feleség a házasságkötés után házassági névként családi nevüket is összekapcsolják, hozzáfűzve saját utónevüket. Ugyanis ezek a névviselési formák is tanúsíthatják a korábbi házassági köteléket, és azonosíthatják az elvált házastársat. Véleményünk szerint ezekben az esetekben is fennáll a névviseléstől való eltiltást megalapozó nyomós érv és indok, valamint megnyílna a feleség joga is arra, hogy a volt férjet törvényi feltételek fennállása esetén a névviseléstől eltiltsák.
Az Alkotmánybíróság hivatkozott határozata alapján fel szeretnénk hívni a jogalkotó figyelmét arra is, hogy a névváltoztatásról, névviselésről szóló jogi szabályozás rengeteg anomáliát tartalmaz, és ezek nagyobbik része a tárgykör alkotmányossági követelményeket figyelmen kívül hagyó, szétszórt, korszerűtlen szabályozására vezethető vissza. Az egyértelmű, ellentmondásmentes, egységes törvényi szabályozás hiánya - állapítja meg az alkotmánybírósági határozat - ma fontos személyiségi alapjogok sérelmét idézi elő. Éppen ez további jogalkotási feladatokat támaszt a fenti problémák megoldása végett.
A Fidesz-Magyar Polgári Párt az említett problémákra való utalással és azok megoldásának reményében a törvényjavaslatot támogatja.
Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir