GUSZTOS PÉTER

Full text search

GUSZTOS PÉTER
GUSZTOS PÉTER (SZDSZ): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Köszönöm a szót. Az előttem szóló képviselőtársaim, illetve az államtitkár úr az expozéjában ismertették a törvényjavaslat legfontosabb tartalmi elemeit. Magam, ha megengedik, ebben a pillanatban a javaslat általános vitájában szeretnék néhány szót szólni arról, hogy ez a módosítás milyen szimbolikus üzenettel bír a magyar társadalom számára.
(14.30)
Meggyőződésem szerint komoly szimbolikus tartalma van annak a jogszabályi módosításnak, amelyet reményeim és a Szabad Demokraták Szövetsége országgyűlési képviselőcsoportja reményei szerint egyhangúlag fog támogatni a tisztelt Ház.
Miről van szó? Arról van szó, hogy ez a javaslat látszólag ad egy jogot a férfiaknak a házasságban, a házasság körül, valójában azonban a női esélyegyenlőség felé tett szimbolikus, de komoly lépésről van szó. A Szabad Demokraták Szövetsége Magyarország liberális pártjaként választási programjában célul tűzte ki azt, hogy a következő ciklusban, ebben a kormányzati ciklusban a férfiak és nők közötti esélyegyenlőség területén a lehető legtöbb területen komoly változás történjen Magyarországon. Meggyőződésünk szerint korszakváltásra van szükség a nemek viszonyában hazánkban. A nők és férfiak közötti esélyegyenlőség nemcsak a mindennapi élet minőségét befolyásolja, hanem meggyőződésünk szerint kihat a társadalom egészének működésére is.
Vannak alapelvek, melyek a nemek esélyegyenlőségének biztosításához elengedhetetlenek. Ilyen alapelv az egyenlő bánásmód, ezért véli azt a Szabad Demokraták Szövetsége, hogy szükség van az esélyegyenlőségi törvényre, szükség van antidiszkriminációs törvényre, hiszen a megkülönböztetésmentes élethez való jog garantálása nagyon komoly jogalkotói feladat. Ilyen elv az esélyegyenlőség elve, mondjuk, a munkaerőpiacon, hiszen tudjuk, hogy ma Magyarországon nagyon-nagyon messze vagyunk még attól az időtől, amikor a nők és a férfiak azonos munkáért azonos bért kaphatnak. És meggyőződésünk szerint az élet minden területén, a közbeszédben, a médiában minden közszereplő részéről nagyon-nagyon felelősségteljes magatartásra van szükség, hogy egy előítélet-mentes kommunikáció folyjon minden olyan kérdésben hazánkban, amely a férfiak és a nők egymáshoz való viszonyát és a társadalomban elfoglalt helyét illeti. Ilyen szimbolikus lépés ez a módosító javaslat is, melynek természetesen nagyon sok gyakorlati következménye van; ezekről előttem szóló képviselőtársaim részletesen beszéltek.
Azt gondolom, érdemes megvizsgálnunk azt, hogy mi az az üzenet, amely a magyar társadalom számára kirajzolódik ebből a javaslatból, mi a belső szimbolikus tartalma, ha tetszik, ennek a módosító javaslatnak. Ez a módosító javaslat egy lépés egy úton, egy olyan úton, amely elvezet minket egy olyan társadalomba, ahol a házasságról mint a társadalom alapvető intézményét, a családot formalizáló jogintézményről mindannyian - vagy a lehető legtöbben - úgy gondolkodunk, hogy abban egymással egyenrangú felek szerepelnek, egymással egyenrangú felek kötnek szerződést. Hiszen a házasság felfogása, amely sajnos ma Magyarországon is sokakban él, az az elavult felfogás, mely szerint a férfi-nő kapcsolat a házasságban alá-fölé rendeltségi viszony, a férfi-nő kapcsolat a házasságban valamifajta tulajdon- és birtokviszonyt is kifejez a két személy között - ez mindenképpen elavult. Az az ország, az a társadalom, amelyben élni szeretnénk, reményeim szerint mindannyian, akik ebben a Házban ülünk, olyan ország és olyan társadalom, amely ezt a jogintézményt, a házasságot, mondom még egyszer, egyenrangú felek közötti szerződésnek tekinti, és nem ismer el, sem formailag, sem szimbolikusan, burkoltan alá-fölé rendeltségi viszonyokat. Ezért mondtam azt, hogy az az intézkedés, amelyre most készülünk, látszólag a férfiaknak ad egy jogot, mégis a női esélyegyenlőség felé vezető úton egy komoly lépés.
Ha már erről a kérdésről beszélünk, akkor azt is el kell mondanom, hogy fiatal emberként, aki előtt ez a, ha tetszik, probléma, a házasság problémája még egy megoldandó feladat a későbbiekben (Derültség. Dr. Salamon László: A következő száz nap!), meggyőződésem, hogy nagyon sok korombeli fiatal van, aki örömmel fogja üdvözölni ezt a javaslatot, és nagyon sok korombeli fiatal van, akinek ez az értékvilág, ez a normarendszer, melyben a férfi és a nő teljesen egyenrangú, elfogadható, és nem számít szokatlan dolognak az, ha egy férfi fel kívánja venni a női családnevet, nem számít szokatlan dolognak az, ha a felek úgy döntenek, hogy közös családnevet választanak és közös gyermekeiknek ezt a közös családnevet adják tovább; szóval nagyon sok olyan fiatal van, akiknek ez magától értetődő természetességgel adódik, és akik meggyőződésem szerint minden bizonnyal örülni fognak ennek.
Azonban ne feledjük el, amikor ezekről a kérdésekről beszélünk, hogy az előttünk álló időszakban számos feladat vár a magyar jogalkotásra a férfi és női esélyegyenlőség problémakörében, hiszen ma Magyarországon, ha a munkahelyi szexuális zaklatásra gondolunk, ha arra gondolunk, hogy lehet-e egyenlő munkáért egyenlő bért követelni a nőknek, vagy hogy mi a helyzet a házasságon belüli, a családon belüli erőszakkal, akkor arra kell jutnunk, hogy a jogalkotónak bizony sok-sok feladata van még; lehet, hogy kevésbé szimbolikus erejűek, és lehet, hogy nagyobb praktikus erővel bírók, mint ez a mostani javaslat, de ne feledkezzünk meg ezekről a kérdésekről sem a későbbiekben, hiszen ezek a mai magyar társadalom létező, élő problémái, amelyeket nem kerülhetünk meg, amelyekkel jogalkotóként kötelességünk foglalkozni.
E gondolatok jegyében kérem tisztelt képviselőtársaimat a Szabad Demokraták Szövetségének frakciója nevében, hogy támogassák az előttünk fekvő törvényjavaslatot. Köszönöm szépen a szót. (Taps a kormánypárti padsorokból. - Dr. Csáky András tapsol.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir