BALSAY ISTVÁN

Full text search

BALSAY ISTVÁN
BALSAY ISTVÁN (Fidesz): Tisztelt Elnök Úr! Még egyszer kell szólnom, mert valóban helytelen, ha most e tekintetben ellenzéki és kormánypárti irányba terelődik el a vita; nemcsak azért, mert ez egy 1997-ben keletkezett törvény, ami már akkor is, Baja miniszter úr előterjesztésében is nehezen volt teljesíthető, hanem azért, mert nem igaz az, hogy nem áll és nem állt elegendő forrás rendelkezésre. A szándék nem elegendő, az elhatározás.
A nemzeti kataszter, amely évente 40 millió forintot irányzott elő, és még felhasználatlan márkamilliókat is, azért fulladt kudarcba, mert az önkormányzatok közül kevés ismerte fel, hogy 50 százalékkal hozzájárulva a saját digitális térképét, a tulajdonviszonyok összességét, amelyet egy kattintással elő lehet hívni, és a tulajdonosnak át lehet adni, el lehet készíteni, így a belterületből kivonult a nemzeti kataszter, és külterületen végzett ilyen teljesítéseket.
Említettem, hogy én módosítottam a költségvetést, és az Országos Területfejlesztési Tanácsban fel nem használt pénzeszközök voltak és még ma is vannak az önkormányzatok számára. Ott pedig, ahol az önkormányzati önrész a kicsiknél és hátrányos helyzetűeknél nincs meg, tudom, hogy ez már egy nagyon szűk bugyor, a megyei területfejlesztési tanács támogatásából lehet igényelni ilyen forrásokat.
Tisztelettel tehát az a véleményem, az a javaslatom, hogy ne mondjuk ki azt, hogy forrás és kapacitás hiányában erre nem vagyunk képesek, már nem e törvény keretei között meghatározott feladatokat kellene teljesíteni a magyar önkormányzatoknak, különösen azoknak, akik világvárost építenek, különösen azoknak, akik közép-európai szerepre vágynak, vagy határon túli regionális kisugárzásról beszélnek, hanem olyan térkép alapú digitális rendszereknek az előállítását (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.), ami alkalmas arra, hogy akár a működő tőkét, akár a település közműhálózatát egy adott pillanatban áttekintse. (Az elnök ismét csenget.) Ez lenne a rendezési terv jövője.
Köszönöm a figyelmet. (Szórványos taps az ellenzék soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir