DR. FODOR GÁBOR

Full text search

DR. FODOR GÁBOR
DR. FODOR GÁBOR (SZDSZ): Köszönöm szépen a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! A sajtóban megjelent hírek szerint a foglalkoztatás terén mindenki számára egyenlő esélyt kíván teremteni a minap alakult Esélyegyenlőségi Főigazgatóság. Új programok kidolgozásával próbálnak segíteni azoknak a fogyatékkal élőknek, nőknek és romáknak, akik a hátrányos megkülönböztetés áldozatai.
Úgy vélem azonban, hogy mindez még nem elég - a diszkrimináció nem csupán a munka világát sújtja. Kétségtelen tény például, hogy nemzetközi összehasonlításban is erős az idegenellenesség Magyarországon. A romákkal szembeni hátrányos megkülönböztetés az élet majd minden területén érvényesül. Kaltenbach Jenő, az etnikai és kisebbségi jogok országgyűlési biztosa egy konferencián elmondta, hogy a diszkrimináció megnyilvánulása mindennapos Magyarországon, és egyre inkább teret nyer az a felfogás, miszerint a romák és nem romák közötti kulturális különbségek áthidalhatatlanok.
Nem kevésbé elkeserítő a helyzet a fogyatékkal élő emberek esetében sem. Sajnos, a társadalom jelentős része általában csökkent értékűnek tekinti őket, a munkaadók pedig nem szívesen foglalkoztatnak ilyen embereket, még akkor sem, ha fogyatékosságuk a legkevésbé sem gátolná őket munkájuk tökéletes elvégzésében.
Kétségtelenül fennálló probléma a 40 év felettiek helyzete is: Magyarországon ma komolyan fenyegeti őket az életkor szerinti diszkrimináció veszélye. Országosan közel másfél millió embert érinthet ez a probléma, hogy félnie kell attól: szakmai karrierje, tevékeny élete idő előtt, kényszerűen véget ér. Európában ez idő alatt az aktív élet és a nyugdíjas kor közötti határ egyre elmosódottabbá válik, az idős emberek társadalmi szerepvállalását újragondolják.
Sajnos, a nemek szerinti diszkrimináció is élő hagyomány hazánkban. A problémát nem az képezi, hogy a férfiak és a nők nem egyenlőek - ez biológiai adottság -, a probléma az, hogy társadalmunkban a két nem esélyei nem egyenlőek, vagyis a mai Magyarországon egy nőnek számos hátrányt kell elszenvednie az élet legkülönbözőbb területein, kizárólag azért, mert nő. E hátrányok igen jelentős hányada olyan mélyen épült be mindennapjainkba, hogy fel sem tűnik mindenkinek: nemi hovatartozás szerint megkülönböztetni az embereket éppen úgy diszkrimináció, mintha faji, vallási vagy etnikai alapon tenné azt. Márpedig egy demokratikus jogállamban, mint amilyen Magyarország is, a diszkrimináció bármely formája elfogadhatatlan.
Az Európai Unió 2000-ben két antidiszkriminációs irányelvet fogadott el, amelyeket a tagállamoknak 2003 végéig - Magyarországnak a csatlakozásig - be kell építeniük a jogrendszerükbe. Úgy vélem, nem kellene a csatlakozásig várnunk; az esélyegyenlőség biztosításáról szóló törvény egyszerre szolgálhatja Magyarország társadalmi modernizációját, az állampolgárok életminőségének javulását és hazánk európai integrációját.
Mindezek alapján a következő kérdéseket szeretném feltenni a miniszter úrnak: hol tart az antidiszkriminációs törvény előkészítése? Mikorra tervezi a minisztérium benyújtani a parlament elé? Az európai uniós jogharmonizáció ágazati vagy egységes antidiszkriminációs törvény megalkotásával valósítható-e meg hatékonyabban? (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret lejártát.) Mi a minisztérium koncepciója? És végül: indul-e valamiféle, az állampolgárokat felvilágosító program?
Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir