DR. ÓDOR FERENC

Full text search

DR. ÓDOR FERENC
DR. ÓDOR FERENC (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Asszony! Augusztus elején rendkívüli esőzések voltak Borsod-Abaúj-Zemplén megyében: közel 170 milliméter eső esett le egy nap alatt, ebből négy óra alatt 130 milliméter.
Augusztus 9-én este a rendkívüli csapadékmennyiség eredményeképpen a Sályi-, a Vadász-, a Vasanca-, a Rakaca- és a Bélus-patakon gyors és váratlan árvíz keletkezett, és huszonnyolc csereháti falut öntött el - valódi katasztrófahelyzet alakult ki. Ilyen mennyiségű csapadékkal szembeni ellenállást a védműveken szakemberek szerint nem lehetett volna elérni. A rendkívüli helyzetben a helyi polgárok, tűzoltók, a katasztrófavédelem szakemberei, a civil szervezetek, a miskolci speciális mentőcsoport, a helyi védelmi bizottságok, mindösszesen 3300 ember védekezett. Példás és rendkívül gyors összefogás alakult ki.
A napokon át tartó küzdelem alatt a kormány egyetlen szociálisan érzékeny tagja sem reagált. A katasztrófa harmadik napján, augusztus 12-én Molnár Oszkár képviselőtársammal levélben fordultunk a nyaraló kormányzathoz, segítséget kérve.
Pál Tibor államtitkár úr a katasztrófa ötödik napján, augusztus 14-én érkezett a területre, ekkor a bajbajutottakon már teljes csüggedés lett úrrá. A megyei területfejlesztési tanács vis maior keretéből 34 millió forint került kiutalásra a Belügyminisztériumon keresztül védekezési költségekre, amit az önkormányzatok használhattak fel.
Augusztus 16-án Szabó György, az MSZP Borsod-Abaúj-Zemplén megyei elnöke kijelentette: teljes kártalanítás lesz Borsodban; hozzátette, hogy akinek nem lehet újjáépíteni a házát, esetleg máshol kap újat, a kártalanítás azokra is érvényes lesz, akik nem rendelkeznek biztosítással.
Augusztus 17-én Szili Katalin házelnök asszony Halmajon járt, és a következőket ígérte: a kormány vállalta, hogy az ilyen esetekben késlekedés nélkül segít, és most bebizonyítja, nemcsak ígér, hanem cselekszik is. Erre vártunk már több mint hat hete.
A törvényes határidőt betartva a károkat felmértük, az újjáépítési bizottság megalakult. A károk mértékéről megyei szinten a következő képet adhatjuk: 49 településen 480 épület sérült, 9 összeomlott és 603 lakosnak kellett ideiglenesen elhagyni az épületeket. A védekezési költségek meghaladják az 52 millió forintot, ezt az összeget a vis maior megtéríti (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.), de a lakosok káráról nincs hírünk. Nyakunkon az ősz, lassan a tél, magukra maradtak, miközben az ígéretekkel megtelt a padlás.
Tisztelt Miniszter Asszony! Kérem, adjon választ a községek lakóinak (Az elnök ismét csenget.) azon kérdéseire, hogy a nagyotmondogatás helyére mikor lép a tényleges cselekvés, mi az oka a késlekedésnek. Elfelejtették volna az itt élő embereket? (Az elnök csenget.)
Tisztelt Miniszter Asszony! Kérem válaszát. (Taps az ellenzéki padsorokban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir