JÁRVÁS ISTVÁN

Full text search

JÁRVÁS ISTVÁN
JÁRVÁS ISTVÁN (Fidesz): Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! Talán meglepő, hogy a földtörvény módosítását követően a pénzügyminiszterhez intéztem interpellációmat, de nem tehettem mást, hiszen az 1994. évi LV. számú, a földtörvényről szóló módosítást a pénzügyminiszter terjesztette a parlament elé, míg a Nemzeti Földalapról szóló 2001. évi CXVI. törvény módosítását és a földbirtok-politikai irányelvekről szóló határozati javaslatot a földművelésügyi miniszter. Ez számomra azt jelenti, hogy a földművelésügyi miniszter vagy nem értett egyet a földtörvény-módosítással, vagy a miniszterelnök nem tartotta alkalmasnak erre a feladatra. Ennél rosszabb dolgokra már nem merek gondolni.
A törvénymódosítás 10. § (3) bekezdése azt javasolja, hogy mely esetekben ne érvényesüljön az önök által elfogadottnak tartott elővásárlási sorrend; nevezetesen: “a tulajdonostársak közötti adásvétel esetén” sem. Ez azt jelenti, hogy közel másfél millió hektár osztatlan közös földtulajdon - amely, mint tudjuk, még szocialista örökség - esetében a tulajdonostársak elővásárlási joguk alapján szabadon vásárolhatnak. Viszont a gyakorlat az, miniszter úr, hogy ebből a földtulajdonból bárki, az ország bármely területén élő állampolgár vásárolhat. A módszer a következő: aki vásárolni kíván ebből a földterületből, megajándékoztatja magát néhány aranykoronával, ettől kezdve ő is a közös tulajdon részese és a továbbiakban szabadon vásárolhat. Ez a gyakorlat az osztatlan közös földtulajdonból való földvásárlás esetén háttérbe szorítja a jogi személyiségű vagy jogi személyiség nélküli földbérlők esetén azok helyben lakó természetes személy tagjait, illetve a helyben lakó részvényeseket, a helyben lakó szomszédot, a helyben lakót, valamint a magyar államot is azokban az esetekben, amelyekben a Nemzeti Földalapról szóló törvény erről rendelkezik.
Kérdezem a miniszter urat, miért különböztette meg a termőföldtörvény-módosítás kapcsán hátrányosan a mezőgazdaságból élőket, és miért juttatta előnyhöz, illetve a lehetőséghez másfél millió hektár esetében a spekulatív földvásárlást. Köszönöm. Várom válaszát. (Taps az ellenzéki oldalon.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir