DR. KÖKÉNY MIHÁLY

Full text search

DR. KÖKÉNY MIHÁLY
DR. KÖKÉNY MIHÁLY egészségügyi, szociális és családügyi minisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Magam is olvastam a Kisalföld szombati cikkét, amelyben az ön által elmondottak részletesebben fellelhetők. Óvnék azonban a pánikkeltéstől és a megalapozatlan összehasonlításoktól, azt gondolom, hogy alaposan meg kell nézni ezt az ügyet.
Tájékozódtam, és elmondhatom önnek és a tisztelt Háznak is, hogy ismereteink az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat gyorstájékoztatása alapján egyelőre korlátozottak. A munkavégzés körülményeire, az alkalmazott technológiára, a vegyi anyagok által okozott expozíciókra, a munkahelyi légszennyezettség mértékére, esetleges időszakos orvosi alkalmassági vizsgálatok eredményeire, és még sorolhatnám, egyelőre nem rendelkezünk információkkal, tehát erre vonatkozó értesüléseink nincsenek. Tehát nem tudjuk most azt megítélni, hogy a megbetegedést adott munkahelyi körülmények közötti foglalkoztatás okozhatta-e. A tudósításban ráktól agyvérzésig nagyon sokféle betegség szerepel, nem mindegyikőjük hozható ok-okozati összefüggésbe esetleges vegyi anyagok által okozott kárral. Tehát én mindenképpen óvatosságot tanácsolnék az értékítéletben.
Ugyanakkor azonban szeretném önnek elmondani, hogy a hozzászólása alapján is és már a sajtóban megjelent tájékoztatásra figyelemmel is az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat felveszi a kapcsolatot a szlovák partnerszervekkel, tájékozódni fog, megnézzük, hogy milyen mértékig tudjuk felkérni azokat az embereket, akik ott dolgoztak, kívánnak-e részt venni ilyen vizsgálatokon, hiszen az ezeken való részvétel önkéntes, és akkor sor kerülhet a megbetegedések foglalkozási eredetének az elbírálására. Tehát először is arra van szükség, és ez egy hosszú folyamat, hogy tisztázzuk a bajok, a betegségek foglalkozási eredetét. Erre a munkára az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat megfelelő szervei vállalkoznak, de kártérítési igény vagy esetleges más, nagyon határozott állítás megfogalmazására csak a vizsgálatok lezárta után kerülhet sor.
Köszönöm a figyelmet.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir