SZÁSZFALVI LÁSZLÓ

Full text search

SZÁSZFALVI LÁSZLÓ
SZÁSZFALVI LÁSZLÓ (MDF): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Államtitkár Úr! Furcsa és megdöbbentő, nyugodtan mondhatom, hogy példátlan eset történt a napokban. A miniszter úr négy egyházi vezetőnek írott levelében arra kéri fel őket, hogy nyilvánítsanak véleményt az egyházak a jászladányi eset kapcsán.
Az első benyomásunk rögtön emlékeztet bennünket az ötvenes évek egyházpolitikájára: húzd meg és ereszd meg; az egyik oldalon alkotmányos jogok és egyházakkal kötött megállapodások, a másik oldalon az egyházak teljes ellehetetlenítése. Ma az egyik oldalon az egyházak segítségét kéri a miniszter úr, másrészt pedig éppen az SZDSZ, a miniszter úr pártja hirdeti folyamatosan azt az egyház-politikai programját, hogy az egyházak maradjanak távol az aktuális, napi eseményektől, az egyházak maradjanak a templom falain belül. (Közbeszólás: Úgy van!)
Példátlan az a miniszteri felszólítás, hogy az egyházakat egy aktuális, sajnos azt kell mondani, hogy mára egy aktuálpolitikai üggyel kapcsolatosan állásfoglalásra kéri. A jászladányi esemény olyan súlyos válsághelyzetre mutat, amelyet nem lehet, nem szabad jelszavakkal kezelni, díszlevelekkel megoldani. Ilyen súlyos problémát nem lehet, nem szabad az aktuálpolitika oltárán feláldozni. A miniszter úr most, e levelével ezt tette. Nem kétszínű, farizeus kampánykérésekkel lehet a békességet munkálni, amikor az egyik oldalon a hitoktatók óradíjemeléséről hallunk, a másik kormányzati vélemény szerint pedig elfogyott a pénz.
Nos tehát, megítélésem szerint nem kampányfogásokkal érhető el az összefogás az egyházakkal e rendkívül súlyos, nehéz problémák megoldásában, hanem kizárólag kiszámítható, egyenrangú partneri együttműködéssel, amelynek az alapja a bizalom.
Kérdezem tehát nagy tisztelettel: miért csak most, miért csak az élet ilyen súlyos határszituációjában jutnak a miniszter úr eszébe az egyházak, és miért nem a napi, folyamatos és kiszámítható együttműködésben? Nem kellene-e ezek után a miniszter úrnak megkövetnie az érintett egyházakat?
Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki pártok soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir