KÉKKŐI ZOLTÁN JÓZSEF

Full text search

KÉKKŐI ZOLTÁN JÓZSEF
KÉKKŐI ZOLTÁN JÓZSEF (Fidesz): Köszönöm, elnök úr. Sajnálom, hogy a kormány részéről nincs jelen senki, így biztos, hogy választ sem fogok rá kapni, de elmondom a napirend utáni felszólalásomat.
A szocializmusban a mezőgazdasági cselédeket szövetkezeti tagokra keresztelte át a látszatdemokrácia. A közös tulajdonban való részesedés illúzióját az akkori szövetkezeti törvény is tartalmazta. Ez a szocialista illuzionizmus elvileg valós tulajdonszerzéssé konvertálódhatott volna a beköszöntő piacgazdasági viszonyok között. Hogy a valóságban ez mégse következhessen be, az utolsó illegitim kommunista kormány alkotmányjogilag kontrollálatlan tulajdontörvényeket hozott: társasági törvény, átalakulási törvény, spontán privatizációs törvény. Ezek segítségével a nemzet tulajdonát - köztük a szövetkezeti tulajdont is - a nevükre írhatták a párt által kiválasztottak. Ezekkel a pártállami törvényekkel ugyanis csak egy szűk, jól körülhatárolható kör élhetett, hiszen ezek az illegitim tulajdontörvények számukra születtek 1988-89-ben.
Az első legitim kormány felállásakor gyakorlatilag kifosztott, névleg létező gazdaságok maradtak. Ekkor zengte a párt és a pártsajtó kórusa, hogy az Antall-kormány tönkretette a szövetkezeteket. Mit tehetett az Antall-kormány? Az elvtársi privatizációból megmaradt szövetkezeti vagyont az akkori értékén igazságosan nevesítette. Nos, az így nevesített üzletrészek java része is, az egzisztenciális fenyegetés és a félretájékoztatás eszközeivel, a névérték 1-2 százalékáért a pártállami privatizálók kezébe került. Ez az üzletrészrablás egészen 1998-ig tartott.
Az üzletrészek értékét az előző kormány állította helyre, és egyúttal az üzletrészek kifizetésének tiszta, átlátható menetrendjét állította fel, és természetesen eredeti névértéken történő vételi ajánlatot tett az állam. Először a külső üzletrészeseknek történt vételi ajánlat, majd a nyugdíjasoknak, ezt követően a csőd és felszámolás alatt lévő szövetkezetek üzletrészeseinek, végül pedig a már felszámolt szövetkezetek üzletrészeseinek kárpótlására tett ígéretet a kormány. Ezt a társadalmi konszenzussal bíró szakmai folyamatot állította le a jelenlegi kormányzat, és visszatért a szövetkezeti üzletrészek politikai célokra történő felhasználására.
Ezt az immár gazdaságtörténeti folyamatot választókörzetemben - az Ormánságban, az ország legszegényebb kistérségében - egykori téesztagoknak mondtam el, akik nem értették, rájuk miért nem vonatkozik az üzletrésztulajdon megvásárlása. A bogádmindszenti Új Kalász Mgtsz üzletrészeinek megvásárlására - mint felszámolás alatt lévő szövetkezet - az üzletrész-felvásárlás harmadik ütemében került volna sor. Ezt azonban, máig érthetetlenül, meghiúsította a Baranya Megyei Bíróság 2002. január 16-ai végzése, miszerint a felszámolási eljárást befejezettnek nyilvánította.
Érthetetlen a végzés, hiszen az 1992 óta csőd, 1994 óta felszámolás alatt lévő szövetkezettel szemben az üzletrészesek most, tíz év múltán juthattak volna követelésükhöz, ha a bírósági végzés nem zárja le a felszámolási eljárást éppen akkor, amikor érvényes kormányhatározat rendelkezett a felszámolás alatt lévő szövetkezetek üzletrészeinek megvásárlásáról. Ezzel a bírósági végzéssel kerültek ugyanis az ormánságiak a már felszámolt szövetkezetek körébe, akiknek üzletrész-követelése csak kárpótlás keretében rendezhető, a kárpótlást viszont az új kormány levette napirendjéről.
Köszönöm a figyelmet. (Taps a Fidesz soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir