BÉKI GABRIELLA

Full text search

BÉKI GABRIELLA
BÉKI GABRIELLA, az SZDSZ képviselőcsoportja részéről: Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Országgyűlés! Amint azt hallhattuk az előterjesztőtől, ennek a törvénymódosításnak a célja a munkavállalók kiszolgáltatottságának csökkentése. Azt gondolom, a munka világában a munka törvénykönyve olyan fontos dokumentum, mint, mondjuk, az ország életében az alkotmány, vagy ha úgy tetszik, mondhatnánk, mint a Biblia, amit minden szereplőnek ismernie és alkalmaznia kell.
A munkaviszony egy rendkívül bonyolult, konfliktusos viszony. A munkáltató és a munkavállaló között a dolog természetéből fakadóan konfliktus van. A munkaadó számára nyilvánvalóan az a jó, hogyha kedvező feltételekkel tud foglalkoztatni. A munkavállaló szempontjából az az előnyös, hogyha kedvező feltételekkel tud munkát vállalni. Következésképpen ebben a kérdésben konszenzusra jutni egyeztetés nélkül nem lehet.
A munkaviszony szabályozásán messze túlmutat a munka törvénykönyvének jelentősége. Úgy fogalmaznék, hogy az egész gazdaság teljesítőképességére hatással van, hogy milyen módon szabályozzuk a munkaviszonyt, hogy ez a szabályozás konszenzussal születik vagy erőből.
Pontosan azért, mert egy rendkívül nagy jelentőségű, alapvető fontosságú törvény van a kezünkben, célszerű azt nagyon ritkán, csak nagyon szükséges esetben módosítani. Ez a törvény '92-ben született, akkor meglehetősen nagy konszenzussal. Sajnos, '92 óta az én számításaim szerint tucatszor módosította a tisztelt Ház, ez a tizenkettedik módosítás, amit összeszámoltam a hatályos törvényből. Fel kell tenni a kérdést, hogy mi indokolja, hiszen felmerül a kérdés a sietséggel kapcsolatban is, amit ellenzéki képviselőtársaink megfogalmaztak, hogy hová ez a sürgősség.
Ezekről a módosításokról elmondható, hogy a többségük azért kis volumenű volt, de éppen az előző évben, 2001-ben egy nagyobb lélegzetvételű, nagyobb módosításra került sor, és sajnos sokan vagyunk itt a Házban, akik emlékszünk még rá, hogy erőből. Az előző évben nem konszenzussal született meg a törvény módosítása, és itt valóban felmerül a kérdés, hogy mit is kell egyeztetés alatt érteni, hiszen Őry Csaba az előbb, előttem hivatkozott arra, hogy egyeztetést folytattak.
Itt három szereplője van a történetnek: a munkáltatói oldal, a munkavállalói oldal és a kormány, aki belenyúl a szabályozásba. Én a magam részéről nem tekintem azt egyeztetésnek, ha csak arról van szó, hogy meghívjuk a szereplőket, leülünk velük egyet beszélgetni, kipipáljuk az egyeztetést, és nem érdekel bennünket, hogy nem jutottunk konszenzusra. Az én szótáramban ez nem egyeztetés. (Dr. Őry Csaba: Nem is az volt!) Az egyeztetést addig kell folytatni, ameddig a szereplők úgy tudnak felállni az asztaltól, hogy megvan a konszenzus. Óriási nagy jelentősége van a munka világában annak, hogy ez a módosítás, illetve általában a módosítás így történik vagy nem.
(15.20)
Engedjék meg - többek között azért, mert jelenleg a módosítás érzékelhetően a munkavállalói szempontokat tekinti elsősorban fontosnak -, hogy visszautaljak arra, hogy nem kevésbé fontosak a munkaadói szempontok sem. Tardos Márton, aki 2000 telén a szabad demokraták vezérszónoka volt annak a most emlegetett törvénymódosításnak a kapcsán, így fogalmazott: Magyarországon a működő tőke jelentős része vergődik. Az a tőke vergődik elsősorban és zömében, amelyben a külföldi tulajdonosok nem játszanak szerepet. Ezek a vállalatok - és nemcsak a kicsi és közepes vállalatok - bajban vannak. És néhány gondolattal később kimondja: érdekünk, hogy ez a tőke több embert foglalkoztasson, nagyobb hatékonysággal többletjövedelmet is tudjon számára biztosítani.
Rendkívül érzékeny kérdés, hogy hogyan nyúlunk egy törvény módosításához, ennek a törvénynek a módosításához. Ezt a jelenlegi csomagot mindenképpen indokolja, amire az előbb utaltam, hogy 2001-ben erőből történt a módosítás, következésképp igaz, hogy felborult az az egyensúly, kibillent az az egyensúly, ami korábban megvolt, és ez némiképp már magyarázza is, hogy akkor, amikor most előttünk van egy módosító indítvány, a módosítások milyen irányúak. Tehát igen, a munkavállalói érdekeket kell egy kicsit felerősíteni, a szakszervezeti képviseletet, jogosítványokat kell egy kicsit erőteljesebbé tenni.
Egyébként még arra is szívesen utalok, hogy a foglalkoztatási bizottságban annak idején, az előző törvénymódosítás kapcsán volt olyan javaslat, hogy csak a konszenzusra jutott módosító indítványokat fogadja el közösen a Ház. Azt gondolom, ez egy indokolt javaslat volt, de sajnos megint csak a parlamenti többség erőből megszavazta, amit akart.
Ilyen körülmények között én természetesen különösen érzékenyen figyeltem arra, hogy valóban történik-e mind a két irányban egyeztetés. Hogy a szakszervezetek irányába történik, az kétségtelen, hiszen itt van egy folyamatos párbeszéd, ezeknek a most benyújtott módosító indítványoknak a java része módosító indítványként egy évvel ezelőtt már meg volt fogalmazva, csak a Fidesz-többség elutasította. De pontosan az elmondottak miatt én rendkívül fontosnak tartom, hogy az egyeztetés a munkaadói, munkáltatói szövetségek irányába is megtörténjen. Éppen ezért rendkívül fontosnak tartottam, hogy a bizottsági ülésen erre a kérdésre az államtitkár úr megnyugtatóan válaszolt, és beszámolt arról, hogy ezek az egyeztetések elindultak, folyamatban vannak. Nem indulhattak el hamarabb, mint hogy a kormány fölállt, mindannyian tudjuk, hogy ennek a törvénymódosításnak a dátuma éppen a kormányalakulás napja. Azt gondolom, nem követ el hibát a kormány, ha ezeket az egyeztetéseket a tárgyalással párhuzamosan, de lebonyolítja.
Ami a dolog tartalmát illeti, arról én nagyon röviden akarok csak szólni, mert általános vitáról lévén szó, nem akarok elveszni a részletekben. Előttem már többen elmondták, itt újraszabályozásra kerül a pihenőnaphoz való jogosultság azzal a bizonyos sokat vitatott vasárnappal, amiről az előző törvénymódosítás kapcsán is hosszú vita zajlott. Azt gondolom, hogy főszabályként mindenképpen indokolt, hogy a két pihenőnap között a vasárnap is megemlítésre kerüljön, és hogy nem főszabályként, hanem azokon a munkahelyeken, ahol az eltérés indokolt, a részleteket úgy szabályozzuk, hogy azért az a munkavállalóknak kedvező legyen.
Így tehát megfogalmazásra kerül, hogy havi egy vasárnapot mindenképpen ki kell adni azokon a munkahelyeken is, ahol, mondjuk, folyamatos üzem van, hogy legalább havonta kétszer legalább 42 óra folyamatos pihenőidőt kell biztosítani. Ez nem így van, mert 40 órában van maximálva a jelenleg hatályos törvényben a pihenőidő. És azokkal a részletkérdésekkel összefüggésben, amelyek a munkaerő átirányításának a szabályozásával, a helyettesítési díjakkal kapcsolatosak, vagy a végkielégítés mértékével - amivel kapcsolatban kedvezményt tartalmaz az öregségi nyugdíjminimum előtt állóknak, de a jelenleg hatályos törvény nem emlékezik meg a korkedvezményes nyugdíjba készülőkről -, továbbá a belföldi kiküldetéssel kapcsolatos részletek szabályozásában, a kirendelés szabályozásában mind-mind nagyon apró, pici, de a munkavállalókat kedvezően érintő korrekcióra kerül sor.
Hogy a legfontosabbakat is említsem végül, valóban, a szakszervezetek súlyának egyértelmű növekedésére kerül sor akkor, amikor a munkaadó eddigi tájékoztatási kötelezettségével szemben most a szakszervezeteknek véleményezési joga keletkezik, akkor, amikor a törvényszöveg úgy fogalmaz, hogy a munkáltatónak ki kell kérnie a szakszervezetek véleményét.
Azt remélem, hogy konszenzussal tudjuk majd a Házban elfogadni a munkaidő-kedvezményre vonatkozó javaslatot is, ami visszahozza a régi szabályozást, a három szakszervezeti tag után járó havi két óra általános szabályozást, amiből az előző törvénymódosítás vett vissza.
És végül én elfogadhatónak tartom azt a javaslatot is, ami a tagdíjfizetés rendjére vonatkozik. Ezt egyébként nem a munka törvénykönyve, hanem a munkavállalói érdek-képviseleti tagdíjfizetés önkéntességéről szóló törvény tartalmazza. Itt az a módosítás, hogy a tagdíjat a munkavállaló írásbeli kérelmére a munkáltató köteles levonni, azt gondolom, hogy segítség a szakszervezeteknek, mindenképpen erősíti őket, segíti a működésüket. Ez a kötelezettség egészül ki azzal, hogy évenként egy alkalommal jegyzéket kell összeállítani a tagdíjfizetésről.
Mindent egybevéve, a Szabad Demokraták Szövetsége általános vitára alkalmasnak tartja a törvényt, és a magam részéről nagyon remélem, hogy konszenzusra jutva tudjuk majd elfogadni.
Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir