BERNÁTH ILDIKÓ

Full text search

BERNÁTH ILDIKÓ
BERNÁTH ILDIKÓ, a foglalkoztatási és munkaügyi bizottság kisebbségi véleményének ismertetője: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Miniszter Úr! A most benyújtott törvényjavaslat azt a fedőnevet viseli, hogy a munka törvénykönyvének módosítása.
A most hatályban lévő munka törvénykönyvét 1992-ben alkotta meg a parlament, azóta több mint harminc alkalommal került módosításra, és a módosítások során gyakran hallhatták, hallhattuk azokat a kritikai megjegyzéseket, kifogásokat, amelyek arra vonatkoztak, hogy a törvény benyújtását nem előzték meg azok az egyébként törvényben előírt egyeztetések, amelyek kötelezőek a különböző érdek-képviseleti szervek, a szociális partnerek, illetve a kormány számára.
Ehhez képest a szocialista kormány, amely egyébként oly szívesen tünteti fel magát szociálisan érzékenynek és társadalmi párbeszédre késznek, most egy olyan törvényjavaslatot támogat, illetve hozott be a Ház elé, amelyet tizenkilenc szocialista képviselő jegyzett, és a bizottság elé úgy nyújtott be tárgyalásra, hogy akkor, még abban a pillanatban is folytatták a különböző szervezetekkel az egyeztetést, illetve a társadalmi párbeszédnek egy sajátos, szocialista formáját.
A munka törvénykönyve legutóbbi módosítása során - azok a képviselőtársaim, akik most is itt ülnek és akkor is részt vettek a vitában, nagyon jól emlékeznek rá - kilenc irányelv volt az, amelyet a jogharmonizáció feladatának megoldása, illetve az európai uniós csatlakozás érdekében átemeltünk a magyar munkajogba, illetve a magyar munkajogi szabályokat az európai uniós irányelvekhez, szabályokhoz igyekeztünk igazítani. Az akkor benyújtott törvényjavaslatról, ha jól emlékszem, hajnali kettőig tartó vitában mondtuk el véleményünket. Nekünk akkor az volt a meggyőződésünk, ami azóta sem változott, hogy az akkor benyújtott törvényjavaslat sok tekintetben elsősorban a munkavállalók érdekeit szolgálta. Nem értettünk egyet azzal, most sem értünk egyet azzal, amit önök akkor is és most is hangoztatnak, miszerint nem erről volt szó.
Az a törvényjavaslat, amelyet önök most benyújtottak, tisztelt tizenkilenc szocialista képviselőtársam, nem a munkavállalók érdekeiről szól, nem arról szól, hogy hogyan lehetne az ő helyzetüket jobbá, kiszámíthatóbbá tenni - vagy ha igen, akkor átemelnek olyan törvényi szövegeket, amelyek ma is hatályosak a munka törvénykönyvében -, hanem az önök által benyújtott törvényjavaslat arról szól, hogy milyen kiváltságokat akarnak biztosítani a szakszervezeti tisztségviselőknek.
Önök, úgy tűnik, még nem ismerték fel azt, hogy munkavállaló és szakszervezeti tisztségviselő - a mi véleményünk szerint - nem ugyanaz, két különböző dologról van szó. Különösen így van ez Magyarországon, ahol a munkahelyek 88 százalékában tíz fő alatt van a foglalkoztatottak száma, és egyáltalán nincsen semmilyen szakszervezet. Ehhez képest nagyon meglepő, sőt megdöbbentő az a törekvésük, hogy az üzemi tanácsok jogosítványait gyakorlatilag meg akarják szüntetni. A kollektív tárgyalási jognak súlyos meggyengítését jelenti, hogyha a kollektív tárgyalás lehetőségét megvonják a dolgozók képviselőitől.
Az előbb előttem szóló szocialista képviselőtársam megelőlegezte azt a jelzőt, amit most én is elmondok: ezt a törvényjavaslatot helyesebb lenne paraszolvencia-törvénynek nevezni, miután nincs másról szó, mint hálapénz kifizetéséről azoknak a szocialista érdekeket képviselő szakszervezeteknek, amelyekkel önök választási szövetséget kötöttek.
A munkaidő-kedvezmény növelése, kötelező megváltása nemcsak alkotmányossági aggályokat vet fel, de ütközik az ILO '87-es és '98-as konvencióival is. Erre, valamint alkotmányossági aggályokra való tekintettel a benyújtott törvényjavaslatot általános vitára nem tartjuk alkalmasnak, és azt nem is támogatjuk.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps a Fidesz és az MDF soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir