FILLÓ PÁL

Full text search

FILLÓ PÁL
FILLÓ PÁL (MSZP): Elnök Úr! Köszönöm szépen a szót. Én három hozzászólásra szeretnék nagyon röviden reagálni. Először is Sümeghy képviselőtársamnak szeretném mondani, hogy én elhiszem, képviselő úr, hogy ön megszokta az elmúlt négy évben, hogy a kormány uralkodott, de én szeretném megnyugtatni itt a Házat és a közvéleményt is, hogy a nemzeti közép kormánya nem uralkodni fog, hanem kormányozni és szolgálni a választókat. Tehát ekkora különbség, úgy gondolom, a két kormány között mindenképpen van, és ezt jó, ha tisztázzuk.
Ami a konkrét javaslatokat illeti, szeretnék Őry képviselő úr hozzászólására reagálni. Szeretném a képviselő urat megnyugtatni, hogy természetesen nem állítottam olyat, ami nem igaz; a képviselő úr nem olvasta el akkor a javaslatunkat. Szeretném elmondani, hogy a most hatályos munka törvénykönyvében az szerepel - lehet, hogy ezt nem olvasta a volt államtitkár úr, ezt nagyon sajnálnám, mert ez volt a szakterülete -: a munkavállalót hetenként két pihenőnap illeti meg. Ez szerepel most a munka törvénykönyvében, és ehelyett mi azt fogjuk javasolni, hogy marad ugyanez a szöveg, és hozzátesszük azt az egy mondatot, hogy ebből az egyik pihenőnapnak vasárnapra kell esnie. Úgy gondolom, hogy ez egy alapvető különbség.
De szeretném tovább folytatni, hiszen azt mondta a hozzászólásában, hogy el akarjuk lehetetleníteni az üzemi tanácsok érdekérvényesítési lehetőségét. Szeretném megnyugtatni a képviselőtársaimat, szó nincs erről, egyetlenegy dolog az, ami nem az üzemi tanács hatáskörébe tartozik, és ez a kollektív szerződés kötése. Ugyanis az üzemi tanács a vállalat, a cég vezetésének a része, és mint ilyen, saját magával milyen alapon tud kötni a vezetés megállapodást, ahol érdekeket kellene ütköztetni. Ez a szakszervezetek feladata, és mi azt szeretnénk, hogy ott viszont, ahol nincs szakszervezet, ágazati szintű megállapodások szabályozzák a munka feltételeit.
(15.50)
Végezetül Balsai úrnak mondom: megértem, hogy védi a mundér becsületét (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi a felszólalási idő leteltét.), de én nagyon sajnálatosnak tartom, hogy ilyen szinten demagóg hozzászólást mondott el a Magyar Demokrata Fórum részéről. Ez eddig nem volt gyakorlat itt a Házban.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir