FOGARASINÉ DEÁK VALÉRIA

Full text search

FOGARASINÉ DEÁK VALÉRIA
FOGARASINÉ DEÁK VALÉRIA, a foglalkoztatási és munkaügyi bizottság előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! A T/25. számon képviselői önálló indítványként benyújtott törvényjavaslatot a munka törvénykönyvéről szóló 1992. évi XXII. törvény módosításáról az Országgyűlés foglalkoztatási és munkaügyi bizottsága június 5-én tárgyalta.
A bizottság többsége a törvényjavaslat tárgysorozatba-vételét támogatta, a törvényjavaslatot általános vitára alkalmasnak tartotta. A bizottság kormánypárti többsége ugyanis jól ismeri a népi bölcsességet, mely szerint kétszer ad, aki gyorsan ad. Pontosan tudjuk, hogy a gyorsaság most kötelességünk, és nem kapkodás, nem vétkes elsietettség, ahogy ellenzéki képviselőtársaink aggódva mondták. A gyors döntés igenis kötelesség akkor, ha visszaadni kell olyan jogokat, amelyeket a munkavállalók már egyszer kivívtak, és amelyeket elvettek tőlük.
Álságos volt az érvelés a munka törvénykönyvének az előző kormányzati ciklusban történt többszöri módosításakor. Álságos volt, hogy az európai uniós normákra, elvárásokra hivatkoztak, hiszen az Európai Unióban a hozzánk hasonló kis országok éppen azért rendelkeznek lényegesen jobb munkaerő-piaci pozíciókkal, mint mi, mert náluk rendezettek a munkaügyi kapcsolatok, mert náluk élő és valóságos a közös érdekeken alapuló együttműködés a munkaadók és a munkavállalók között.
(14.40)
A foglalkoztatási és munkaügyi bizottság ülésén az ellenzéki oldal sem kérdőjelezte meg azt az alaptételt, amely szerint a munka törvénykönyvének mindenkori feladata az, hogy a munkaadók oldalán meglévő gazdasági erőfölényt a munkavállalók oldalán fokozottabb jogi védelemmel kompenzálja. Vitánk abban volt, hogy valóban megbomlott-e az egyensúly a munkavállalók kárára, és azt helyre kell-e állítani. Szerintünk megbomlott ez az egyensúly, és helyre kell állítani, mégpedig sürgősen, késedelem nélkül - ezt ígértük választóinknak.
Szerintünk a törvényjavaslat a munkavállalók, illetőleg a munkavállalói érdekképviseletek pozícióinak a megerősítését szolgálja úgy, hogy eközben a munkaadók versenyképessége nem kerül veszélybe. A javaslat érvényre juttatja azt az elvet, amely szerint többletmunkáért többletbér jár; érvényre juttatja a pihenéshez való jog alkotmányos elvét, és méltányolja azt az általunk mélyen tisztelt igényt, hogy a családok, szülők és gyerekeik minden héten legalább egy napon, vasárnap együtt lehessenek.
A törvényjavaslat megerősíti a kollektív munkavállalói jogokat, a kollektív szerződés intézményét. A kirendelés, az áthelyezés szabályainak szigorítása, az utazási idő korlátozása, a helyettesítés díjazása, a délutáni és éjszakai munkavégzés, a heti pihenőnapok vagy a belföldi kiküldetés szabályainak módosítása mind egyértelműen a munkavállalók javát szolgálja, kiszolgáltatottságukat csökkenti. És ami ugyancsak lényeges: ezek a szabályok ismereteink szerint élvezik a hosszú távon és felelősséggel gondolkodó munkaadói szervezetek támogatását is.
Tisztelt Ház! A bizottság ülésén dr. Őry Csaba képviselő úr élesen bírálta, támadta a munkavállalói érdekképviseleteket, egyenesen paraszolvencia-törvényről beszélt. Őry Csaba úrtól ez nem szép dolog (Derültség az MSZP soraiban.), hiszen ő, tudomásom szerint, régi szakszervezeti ember, és pontosan tudnia kell, hogy a dolgozók érdekében fellépni, egyáltalán szakszervezetet szervezni a munkahelyek jelentős részében ma még kockázatos vállalkozás. Ez a munka megítélésünk szerint messze nincs arányban azzal a minimális kedvezménnyel, amit a törvényjavaslat számukra biztosít.
Összességében tehát kérem a parlamentet, hogy vitassa meg és fogadja el a munka törvénykönyve módosítására vonatkozó javaslatot.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps az MSZP és az SZDSZ soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir