KÁRPÁTI ZSUZSA

Full text search

KÁRPÁTI ZSUZSA
KÁRPÁTI ZSUZSA (MSZP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Képviselőtársaim! Elöljáróban le szeretném szögezni, hogy magam is jegyzem a T/25. számon benyújtott törvényjavaslatot, és meglepetéssel hallgattam volt szakszervezeti társam, kollégám, Őry Csaba hozzászólását az alacsony szakmai színvonalról, és meglepetéssel hallottam Bernáth Ildikó képviselőtársamtól, hogy fedőnévről és paraszolvenciáról beszél.
Akkor itt a padsorban ülve elgondolkoztam azon, hogy vajon a gondolkodási műveletek absztrakciós szintjén elmélyültek-e a törvényjavaslatban tisztelt ellenzéki képviselőtársaim, és észrevették-e, hogy valós társadalmi igényt kielégítő társadalmi folyamatokról szól ez a törvényjavaslat. Megjegyzem, hogy Balsai képviselőtársam utalt erre, ezért meg vagyok róla győződve, hogy ő ilyen szinten elmélyült ebben az anyagban.
Szeretném a figyelmükbe ajánlani azt, hogy a most ellenzékben lévő képviselőtársaim az elmúlt négy évben körülbelül úgy bántak a munkavállalókkal, vagy úgy gondolkoztak róluk, mint az az orvos a betegéről, akihez a beteg azért fordul, mert nem lát jól. Akkor azt mondja neki az orvos, hogy fölírok magának sárgarépaivólé-kúrát. Erre azt mondja a beteg: "Jó, és ha elfogyasztom, akkor, tessék mondani, látni is fogok?" Erre mondta neki az orvos, hogy "Na ja, látott már maga szemüveges nyulat?" Nos, önök így gondolkoztak a munkavállalókról.
Szeretném azt is elmondani, hogy az alkotmány több helyen és több esetben foglalkozik közvetlenül vagy közvetve a munkavállalók egyéni vagy a munkavállalók csoportjait megillető jogokkal, amelyeknek a részletes kibontása természetesen törvény feladata. Ilyen például a munka törvénykönyve.
Nyilvánvaló - és ezt nem is akarjuk tagadni, hiszen önálló képviselői indítványként nyújtottuk be -, hogy egy szociáldemokrata pártnak az első intézkedései között az alkotmányból fakadó jogokat kell erősíteni, intézményesíteni, és artikulálni kell ezeket - kívánja is artikulálni ezeket. Az MSZP - és jómagam is - nem a politikai programok velleitásai szintjén, hanem végrehajtást igénylő törvény szerint akarja megoldani ezeket a feladatokat.
Az alkotmány 4. §-a pedig azt mondja, hogy a szakszervezetek és más érdekképviseletek védik és képviselik a munkavállalók, a szövetkezeti tagok és a vállalkozók érdekeit. Ezen túlmenően a 66. §-nak - ezeket nem akarom felolvasni - és a 70/B. §-nak megfelelően a törvénymódosító javaslat sarkalatos pontja természetesen a pihenőidő biztosítása, a szakszervezetek anyagi feltételeinek kedvezőbbé tétele, továbbá a gyermeknevelési feltételek javítása. Itt szeretném a figyelmükbe ajánlani, hogy az alkotmány 70/B. §-a teljesen összhangban van az általunk benyújtott törvénymódosító javaslat 5. § (4) bekezdésével.
A badgodesbergi szociáldemokrata alapprogram óta egy szociáldemokrata értékrendszerű kormányzás nem merülhet ki béremelésben és más jóléti intézkedésekben, hanem szükség van a munkavállalói érdekek megjelenítésére is, enélkül ugyanis nincs szociáldemokrata kormányzás. Demokráciákban - akár polgári, akár népi demokráciákban - egyébként szokás párbeszédet folytatni a hatalmat gyakorlók és úgy általában a nép között. Természetesen a történelemből ismerjük, hogy a diktatúrákban ez nem szokás, és Európában Berlusconinak sikerült kivinni az utcára és megmozgatni a tömegeket azért, mert a munkavállalói jogokat akarták sárba tiporni.
A legutóbbi magyarországi választások története egy komoly, intő példa arra, hogy hogyan jár az, aki semmibe akarja venni a munkavállalók jogos érdekeit, eltörli az érdekegyeztetést, lábbal tiporja a kollektív szerződést, és sorolhatnám tovább.
Mi nem cselédnek tekintjük a magyar munkavállalókat, mi nem megvonjuk az üzemi tanácsok jogosítványait, hanem szabályozottabbá, behatároltabbá tesszük azt. Természetesen a szakszervezeti jogosítványokat is legalább ilyen precizitással körülírjuk, úgy, mint a véleményezési jogot vagy a kollektív szerződéskötés jogosítványát.
(16.30)
Mi a legfontosabb erőforrásnak tekintjük a dolgozó embert, bármennyire is furcsa ez. Felhívom tisztelt képviselőtársaim figyelmét, hogy a munkavállalók védelméért, munkaerejük megújulásáért és fejlesztéséért a parlament valamennyi képviselője, valamennyi döntéshozó egyaránt felelős és felelősséggel tartozik, akár ellenzéki, akár kormánypárti.
Mint a törvényjavaslat egyik előterjesztője, és mint kizárólag ennek a szociáldemokrata pártnak a tagja, úgy mint aki tizenhét éven keresztül betegágy mellett dolgoztam, azt gondolom, hogy nyugodt lelkiismerettel ajánlom valamennyi képviselőtársamnak elfogadásra ezt a javaslatot, és azt kérem a Fideszben ülő, volt MSZMP-s és más transzmissziós szervezetekben helyet foglalt szereplőktől is, hogy támogassák majd ezt a módosító javaslatot.
Végezetül kérem valamennyi képviselőtársamat, hogy támogassák a javaslatot. Köszönöm szépen. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir