SIMON GÁBOR

Full text search

SIMON GÁBOR
SIMON GÁBOR, az MSZP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Nem szeretném ugyanazt a vitát itt a plenáris ülésen lejátszani, amit a bizottsági ülésen megtettünk, mégis úgy látom, hogy egy módon, egy pontban a képviselő asszony arra késztet, hogy egy dologra reagáljak.
Ez pedig az, amit a bizottsági ülésen is elmondtunk, hogy a bizottsági ülés nyilvános, a bizottsági ülés jegyzőkönyveit mind a munkaadói, mind a munkavállalói szervezetek képviselői megtekinthetik, és mi igyekezni fogunk, hogy meg is tekintsék, hiszen itt több százezer főt magában foglaló szervezetekről, társadalmi szervezetekről van szó. Szerintem méltatlan, hogyha ezeket a társadalmi szervezeteket mi politikai célból minősítjük.
(14.50)
Ezért is mondom azt, hogy sajátos módon különleges helyzet alakult ki a Magyar Szocialista Párt száznapos programja kapcsán, amikor is képviselői indítványra ilyen gyorsan szerettük volna a parlament plenáris ülése elé terjeszteni, általános vitára bocsátani a munka törvénykönyve módosítását.
Most megerősödött bennem az a tény, szocialista képviselőként: jó, hogy így cselekedtünk, jó, hogy képviselői indítvánnyal már itt van a plenáris ülésen, és lefolytathatjuk azt a vitát, amelynek eredményeként módosítani fogjuk a munka törvénykönyvét. Azért módosítjuk, mert szeretnénk azt az egyensúlyt, amely kialakult a munka világában, a helyére billenteni, szeretnénk a munkavállalók számára a kiszolgáltatottságot csökkenteni. Sajnos, súlyos és halasztást nem tűrő feladatok vannak a munka világában, amelyek megoldása mindannyiunk véleménye szerint alapvető társadalmi és gazdasági igény. Megtorpant a munkanélküliség csökkenése, ugyanakkor csökken a foglalkoztatottak száma, nagy területi egyenlőtlenség jellemzi a munkaerőpiacot.
Köztudott, hogy egy átlagos magyar munkavállaló gazdasági teljesítménye fele az unióbeli társáénak, miközben éves szinten kétszáz órával többet dolgozik. A bérek tekintetében ez abszolút értékben hat-nyolcszoros elmaradást jelent, ami a vásárlóértéken folyamatos leszakadással párosul. Tehát az a javaslat, amit mi tettünk, sajnos társadalmilag-gazdaságilag beágyazott.
A munka törvénykönyve, a korábbi módosításnak köszönhetően, egyoldalú szabályozást valósított meg; az érdekképviseletek számára nem adottak a feltételek a feladatok maradéktalan végrehajtásához; a munkaügyi ellenőrzés a teljes munkáltatói kör töredékének ellenőrzésére képes. Úgy robog a piacgazdaság, kedves képviselőtársaim, hogy közben a szociális dimenzió lemarad, a szegények szegényebbek, a gazdagok gazdagabbak lesznek. Ez az a helyzet, amelyet a nemzeti közép kormánya, a demokratikus koalíció az Orbán-kormánytól örökölt. Ez az a helyzet, ami bennünket arra indított, hogy minél gyorsabban, minél határozottabban előterjesszük ezt a törvénymódosítást.
Az új helyzetben nemcsak a kormány, de minden politikai erő felelőssége felmerül. A szociáldemokrata gondolkodás egyik alappillére a munkavállalói jogok biztosítása és az érdekképviseletek hatékony működésének az elősegítése, ezért tartottuk szükségesnek, hogy ezt a lépéssorozatot ilyen gyorsan megtegyük. Egyébként ennek szimbolikus jelentősége is van, hogy parlamenti képviselők tették meg ezt a törvénymódosítást, hiszen ez azt fejezi ki, hogy a törekvések a társadalmi igényből eredeztethetők, azoknak az elvárásoknak a teljesítését jelentik, amelyek régóta napirenden vannak, amelyeket igen, mi a választások során a saját programunkban is megígértünk, s amelyeket valóra fogunk váltani.
A javaslat üzenet - ezt egyébként a miniszter úr is említette - arra, hogy nem feledkezünk meg egyetlenegy társadalmi csoportról sem. Nem hagyhatjuk, hogy a rendszerváltozás legnagyobb veszteseinek tekinthető, bérből és fizetésből élő alkalmazottak ne részesüljenek a gazdasági növekedésből adódó többletbevételből. Tehát végre kell hajtani azt a szociális fordulatot, amely iránti társadalmi igény tapintható. A javaslat méltán tekinthető véleményünk szerint a munka világában megbomlott egyensúly helyreállításában tett első lépésünknek. Célunk olyan szabályozás megalkotása, amely elsősorban a díjazást és a munkaidőt, valamint a szakszervezeti jogosítványokat érintő intézkedések révén újra méltányos jogi helyzetet teremt a munkaviszonyban álló és a dolgozó érdekképviseletek számára.
Az előttem szólók, többek között az előterjesztők nevében szóló Filló Pál képviselő, már részletesen beszéltek a törvénytervezet módosítandó pontjairól, én néhányra mégis utalnék, csak azért, hogy legyen utána az ellenzéki képviselőtársaimnak min vitatkozni. A javaslat megerősíti a szakszervezetek jogosítványrendszerét a jövőben, megerősíti a kollektív szerződésben való részvételük jogát, kibővül a véleményezési jogkörük, javul a munkavállalói érdek-képviseleti szerepük. A javaslat véleményünk és szándékunk szerint megerősíti a kollektív szerződéseket, ösztönözzük ezek elterjedését, ezzel is védve a munkavállalókat, mert igen, kedves képviselőtársaim, a Magyar Szocialista Párt képviselői számára fontosak a munkavállalói érdekek.
Visszaállítjuk a heti két pihenőnapot, melyek közül egynek vasárnapra kell esnie, érvényt szerzünk tehát a pihenés alkotmányban rögzített jogához, és szeretném hangsúlyozni ismételten, hogy a mi véleményünk szerint a vasárnap legyen a családoké. Visszaállítjuk a helyettesítési díj jogintézményét, érvényesítjük a többletmunkáért többletbér elvét, és folytathatnám, de ezt meg fogják tenni még képviselőtársaim a következő pillanatokban. Hogy mégis miért tesszük ezt? Számunkra stratégiai cél, hogy segítsük Magyarország európai uniós csatlakozását, segítsük a sikeres integrációt, s úgy véljük, hogy a sikeres csatlakozás érdekében ki kell alakítani a munka világában a konszenzuson alapuló együttműködés feltételeit, a munkahelyi kollektív tárgyalásoktól egészen az országos, háromoldalú érdekegyeztető tárgyalásig. E nélkül ugyanis nem képzelhető el az európai foglalkoztatási stratégia adaptálása, nem képzelhető el a foglalkoztatás bővülése, a foglalkoztatási feltételek javulása. Az érdekképviselet jogainak helyreállítása tehát, képviselő asszony, elemi feltétele az együttműködésünk kialakításának.
A javaslat döntő részben azonban a munkavállalók kiszolgáltatottságának csökkentéséről és helyzetük javításáról szól, a korábban jól működő jogintézmények és szabályok újbóli hatályba léptetéséről, az új foglalkoztatási helyzethez igazodó rendelkezések beépítéséről. Szemléletváltást tükröz, és támogatásra méltó ez a törekvés, mely szerint az Európai Unió irányelveiben megfogalmazódó elvárások nem a minimális szinten, hanem azt meghaladó mértékben kell hogy teljesüljenek.
Tisztelt Képviselőtársaim! A javaslat nem a munkavállalói oldal pozícióinak erősítéséről, hanem a korábban kivívott jogai helyreállításáról szól. S itt kell megjegyeznem, hogy aki az önálló indítványban kizárólag a munkavállalói érdekképviseletek megerősítését véli felfedezni, az vagy nem olvasta végig a törvényjavaslatot, vagy a szándéka másra irányult. Meg lehet kérdőjelezni egyébként a szakszervezetek létjogosultságát, de aki ezt teszi, az magát az érdekegyeztetést, a társadalmi párbeszéd intézményrendszerét, azokat az intézményeket kérdőjelezi meg, amelyek a mi véleményünk szerint a demokrácia, a társadalmi béke alapfeltételei.
Ennek tükrében érthető, hogy miért nem tudott az előző koalíció eredményeket felmutatni a társadalmi párbeszéd terén. Érhető, hogy miért marasztalták el hazánkat visszatérően az Unió országjelentései. Érthető, hogy miért nem kísérte konszenzus az egyes kormányzati döntések megszületését; és érthető az is, hogy miért az a fórum volt a munka világában a feszültségek fő forrása, amelynek a munkabéke megtartása, a konfliktusok kezelése lett volna a fő feladata. Olyan demokráciafelfogás érvényesült, amely ellehetetlenítette az együttműködést, kezdetben a szociális partnerek és a kormány, később a munkaadók és a munkavállalók között.
Tisztelt Képviselőtársaim! A munkavállalók jogait nem elég rögzíteni, azokat érvényesíteni is kell, éppen ezért fontosnak és szükségesnek tartjuk, hogy a munkaügyi érdekegyeztetés újból tartalommal töltődjön fel. Mindannyiunk közös érdeke, hogy ez a szemléletváltás bekövetkezzen, így a kormányzásban, a munkaügyi igazgatásban, a munka világában is. Szeretnénk, ha valós társadalmi párbeszéd alakulna ki mind a munkaadói, mind a munkavállalói szervezetek között. Olyan együttműködésen alapuló struktúrákat kell kialakítanunk, melyek segítségével eredményeket tudunk elérni a munkaerőpiacon és a munkahelyeken egyaránt. A javaslat egyébként, kedves képviselőtársaim, összhangban van az Unió irányelveivel; rendezettebb és méltányosabb viszonyokat teremt a munkahelyeken. Meggyőződésem, hogy az előttünk fekvő javaslat a munka törvénykönyvét teljessé teszi abból a szempontból, hogy mind a munkáltatónak, mind a munkavállalónak biztosítja az őt illető megbecsülést, így arányossá téve a két fél közötti erőviszonyokat.
Kedves Képviselőtársaim! Én arra tudom kérni önöket, hogy lelkiismeretükre bízva ezt a törvénytervezet-módosítást, támogassák, az általános vitában a hozzászólásukkal bocsássák útra, majd pedig a szavazásnál fogadják el.
Köszönöm szépen. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir