DR. NÉMETH IMRE

Full text search

DR. NÉMETH IMRE
DR. NÉMETH IMRE földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter: Köszönöm, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Az ön által említett helyzet, a fagykárok mértéke valóban lehangoló, és súlyos próbatétel elé állítja egyes térségekben a szőlő- és gyümölcstermelőket. De az átadás-átvétel kapcsán megismerve a minisztérium költségvetési helyzetét, egyértelműen kijelenthetem, hogy a tárca is súlyos próbatétel előtt áll, hiszen az idei évre rendelkezésre álló költségvetési forrásainak 80 százaléka már le van kötve.
Emlékeztetem a képviselő urat a kétéves költségvetés kapcsán benyújtott egyik módosító indítványunkra, amely évi 10 milliárd forint elkülönítését kérte katasztrófaalap céljára. Ezen indítványunkat - ha nem csal az emlékezetem - sem ön, sem az akkori kormánypárti frakciók nem támogatták. Ennek ellenére szeretném megnyugtatni, hogy a kárenyhítés meg fog történni. A kárt szenvedett gazdákat nem fogjuk magukra hagyni. A téli, valamint az áprilisi fagyok által okozott tényleges károk felmérése akkor történhet meg, amikor a termés betakarításra kerül. A károk mértékét nyilvánvalóan a megmaradt termés értékesítési árai is jelentősen befolyásolják.
A választási kampány időszakának köszönhetően ez esetben a kormány valóban határozatot fogadott el, amely az 50 százaléknál nagyobb kárt szenvedett termelők részére előleg folyósítását írta elő 30 ezer forint/hektár nagyságrendben, amelynek a becsült költségvetési forrásigénye 3 milliárd forint.
Sajnálatos, hogy a megelőző évben sem a gyümölcsösöket ért fagykárok, sem pedig a Nyugat-Magyarországot sújtó aszálykárok enyhítésére egyetlen fillért sem talált az Orbán-kormány. Az előleghez szükséges 3 milliárd forintos összeget a minisztériumnak belső átcsoportosításból kell biztosítani.
A végrehajtási rendelet tervezete elkészült, ennek tárcaközi egyeztetése folyamatban van. E rendelet megjelenése után nyújthatják be a károsultak a rendelet mellékletét képező igénylőlapon a kárigényüket a megyei földművelésügyi hivatalokhoz. Az előlegek ezt követően kifizetésre kerülnek várhatóan e hónap második felében, illetve a jövő hónapban. A kárbejelentés alapján a tényleges károk a falugazdászok által igazolt adatok összesítése után állapíthatók meg. Ez alapján előterjesztést fogok készíttetni a második ütemű kárenyhítésre is.
A részleges és a százszázalékos kárt szenvedett termelők egy hektárra vetített végleges kártérítési összegét is kérdezte a képviselő úr. Ennek mértékét a felhasználható összeg arányos és igazságos visszaosztása fogja meghatározni. Mivel ennek fedezete belső átcsoportosítással már nem teremthető elő, így a kormány méltányos döntését én nem tudom megelőlegezni.
Arra törekszünk, hogy a kárenyhítés mértéke akkora legyen, hogy átsegítse a termelőket ezen a krízishelyzeten. Az az érdekünk, hogy folytatni tudják gazdasági tevékenységüket. Természetesen ezen túl az adósságrendezésnél is igyekszünk figyelembe venni ezt a szempontot, amelyet az év végén fogunk megvalósítani.
Kérem válaszom szíves elfogadását. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir