FONT SÁNDOR

Full text search

FONT SÁNDOR
FONT SÁNDOR (MDF): Köszönöm a szót. Elnök Asszony! Tisztelt Képviselőtársaim! A síkvidéki magyar szőlő- és gyümölcsültetvények régen látott, nagy téli fagykárt szenvedtek 2001-2002 telén. Amíg mi a választásokkal voltunk elfoglalva, április 6-a, 7-e, 8-a reggelére az évszakhoz képest abszolút nem jellemző, helyenként mínusz 10 Celsius-fok alá süllyedő hőmérsékletet mértek. A gyümölcsösök többsége teljes virágzásban volt, a szőlők már néhol kibontakozott rügy- és kisleveles állapotúak voltak. Az ötven éve nem tapasztalt országos tavaszi fagy után lehangoló állapotot mutattak az ültetvények április 8-a reggelén. Na persze voltak, akik másért is szomorúak voltak ezen a hétfő reggelen. Egyes gyümölcs- és szőlőfajták százszázalékos kárt szenvedtek, de döntő többségük 40-80 százalékosat. Közismert, hogy a tavalyi év nem volt a legkedvezőbb a gyümölcstermelőknek, a szőlészetben pedig a túltermelés régen látott alacsony árakat eredményezett, aminek következtében még ma sem állt helyre az ilyenkor szokásos borár.
Az ültetvényeket azonban ugyanúgy gondozni kell, mintha teljes termésűek lennének, a gazda sajnos most is csapdába került. Ha nem műveli az ültetvényt a szokásos 300-500 ezer forint/hektár költséggel, akkor jövőre ugyanúgy legyengül az ültetvény, és ha a természet meg is engedné, mégsem lesz termés. Ha pedig a szokásos költségráfordítással becsületesen szeretné gondozni az ültetvényét, várhatóan nyárra, őszre kiürül a családi kassza, és jövőre lenullázott pénzügyi állapotban kell folytatnia az egész éves munkát.
A polgári kormány a helyzetet helyesen értékelve azonnal meghozta a döntéseit, amelyek célja a gazdákat ért kárenyhítés volt. Elrendelte, hogy áprilisban a gyümölcsösöket, májusban a szőlőket ért fagykár nagyságát regisztrálják a falugazdászok, illetve a hegybírók, előlegként pedig 30 ezer forint/hektár kárenyhítést indítványozott, amelyre június-júliusi kifizetést irányozott elő.
Kérdezem a miniszter urat, hogy hogyan tervezi folytatni a polgári kormány által megkezdett kárenyhítést. Mikor kerülhet sor az előlegek kifizetésére? Milyen összegben gondolkodnak egy hektárra vetítve százszázalékos fagykár esetén? Sikerült-e megtalálni az ön által többször megígért fagykáralapra a fedezetet?
Várom megtisztelő válaszát. (Taps az MDF soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir