DR. KISS ELEMÉR

Full text search

DR. KISS ELEMÉR
DR. KISS ELEMÉR, a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Frakcióvezető-helyettes Úr! Ön azzal kezdte a napirend előtti hozzászólását, hogy minden kormánydöntés nyilvános volt, ebből következően a gazdaság, illetve a költségvetés állapotáról az új kormány még a megalakulása előtt értesülhetett minden tekintetben.
Azt mondhatom önnek, hogy egy-egy kormányhatározat, egy-egy kormánydöntés összegszerűségéből a végeredményre nem lehet következtetéseket levonni. Hozzátenném azt is, hogy április 7. és május 27. között a leköszönt kormány kilencvenhét olyan döntést hozott, amelynek anyagi következményei vannak; nyilvánvalóan ezt sem vehette figyelembe az új kormány, amikor a megállapításait megtette. De a magyar gazdaság állapota valóban jó helyzetben van - ez nem jelenti azt, hogy a magyar költségvetés állapota jó helyzetben van. A kétéves költségvetési törvényben, azt hiszem, egy reális megállapítás van: a címe (Derültség az MSZP padsoraiból.), mert egyébként a beltartalma olyan változásokon ment keresztül, amelyeknek a végeredményét alapos feltáró munka eredményeként lehet csak megállapítani.
A kormányváltás nem jelent mozdulatlanságot sem az elvekben, sem a célokban, sem a szervezetben, sem az emberekben (Közbeszólás a Fidesz padsoraiból: Választások!) - ezt tudomásul kell venni. Tisztogatásról akkor van szó, ha valahol rendetlenség van. Meg kell mondjam, időnként lehet tapasztalni rendetlenséget a fejekben és a tevékenységekben, a Miniszterelnöki Hivatalnál is tudunk erre példát (Dr. Répássy Róbert: A fejekben?! Miről van szó?), de ha egy új vezető rendet kíván teremteni, az nem tisztogatás: én azt rendteremtésnek nevezem. (Dr. Répássy Róbert: Bravó!) Politikai tisztogatásról akkor lehetne szó, ha az új vezetés a régi vezetésnek kifejezetten politikai kinevezettjeit kívánná eltávolítani, illetőleg kérné fel távozásra. Miután ilyen, kifejezetten politikai kinevezettekről nem tudunk a közigazgatási posztokon, ebből következően politikai tisztogatásról sem lehet szó. (Derültség és taps az MSZP padsoraiból. - Közbeszólás ugyanonnan: Úgy van!)
Az azonban fontos szempont, hogy a köztisztviselő megmaradt-e az esküjében fogadott követelmények mellett, vagy politikai szereplést is vállalt. Csak emlékeztetni szeretnék arra, hogy a kampány időszakában a Miniszterelnöki Hivatal egyik munkatársa indította útjára - a Miniszterelnöki Hivatal eszközei felhasználásával - az interneten azt a felhívást, hogy a suttogó propaganda technikáját kell használni a mai kormányerőkkel szemben.
Felhívom a figyelmet arra is, hogy a kormány által kinevezett közigazgatási szakemberek hosszú időszak alatt bebizonyították alkalmasságukat erre a posztra. Miért lenne tisztogatás az, tisztelt képviselők, hogy például a Pénzügyminisztérium közigazgatási államtitkárává egy olyan személy nyert kinevezést, aki mostanáig a Miniszterelnöki Hivatalban vezető tisztséget töltött be, és hosszú évtizedeken keresztül közigazgatási tevékenységet folytatott? (Közbeszólás a Fidesz padsoraiból: Beépítetten...) Miért lenne tisztogatás az, ha olyan személy kerül vissza a közigazgatás vezető posztjára, aki négy évvel ezelőtt onnan távozott? Vagy miért lenne politikai tisztogatás az, ha a Belügyminisztérium közigazgatási államtitkára áthelyezést nyer a Fővárosi Közigazgatási Hivatal élére?
Én úgy gondolom, hogy ez nem tisztogatás, nem Szent Bertalan éjszakája, hanem a közigazgatási szakma becsületének helyreállítása. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps az MSZP és az SZDSZ padsoraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir