DR. NÉMETH IMRE

Full text search

DR. NÉMETH IMRE
DR. NÉMETH IMRE földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter: Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! A géntechnológiai tevékenységről, valamint az állatok védelméről és kíméletéről szóló törvénynek a kormány által kezdeményezett módosítását és a végleges szöveg kialakítását széles körű szakmai és minisztériumok közötti egyeztetés előzte meg, melynek során az észrevételek nagy részét elfogadtuk, és beépítettük a törvényjavaslatba. Az állatvédelmi törvény módosításának előkészítésébe igen aktívan bekapcsolódtak a civil állatvédő társadalmi szervezetek is.
A géntechnológiai tevékenységről szóló törvény esetében pedig, figyelemmel a speciális géntechnológiai ismeretekre, a Magyar Tudományos Akadémia és a gödöllői Mezőgazdasági Biotechnológiai Kutató Központ szakértőinek a véleményét kértük ki. Ennek eredményeként az Európai Unió jelenleg hatályos joganyagában szereplő fogalmak használata a törvényjavaslatban egyértelműen megfelel a szakmai követelményeknek.
A géntechnológiai tevékenységről szóló törvény módosításához beérkezett 58 képviselői módosító, valamint kapcsolódó módosító indítvány közül a nem támogatott módosító javaslatok sok esetben az európai közösségi jogszabályokkal ellentétes fogalmakat, illetve szabályozási elképzeléseket tartalmaztak, így nem illeszkednek a törvényjavaslat eredeti koncepciójába.
(16.50)
Más javaslatok olyan kérdéseket vetnek fel, amelyeket nem törvényi szinten, hanem a végrehajtási jogalkotás során lehet csak szabályozni, vagy olyan természetű módosításokat tartalmaznak, melyek szabályozása nem esik a törvény hatálya alá. A nem támogatott javaslatok közül a géntechnológiai tevékenység hadászati célú felhasználásának tilalma számos olyan nemzetközi egyezményből következik, amelynek Magyarország is részese, így a tilalom szerepeltetése e törvényben nem szükséges. Szakmailag egyetértünk azzal is, hogy a védett természeti területek körül géntechnológiai védősávot kell megállapítani, de ez a természet védelméről szóló törvény, illetve végrehajtási jogszabályainak tárgykörébe tartozik.
Ami az úgynevezett hungarikumok géntechnológiai módosítását illeti, ebben a kérdésben alapos szakmai egyeztetésre van szükség, mivel a hungarikum kifejezés nem jogi kategória, valamint a géntechnológiai tevékenység tárgykörén kívüli termékeket is magában foglal.
A törvényjavaslatnak az állatvédelmi törvény módosításával foglalkozó részéhez összesen 31 módosító és kapcsolódó módosító javaslatot nyújtottak be. Nem támogattuk azt a javaslatot, mely szerint az állatkísérletek engedélyezését lehetővé tevő okok, illetve célok, valamint az állatkísérletek végzésének módjára irányuló általános rendelkezések a törvény helyett alacsonyabb szintű jogszabályban kerülnének megfogalmazásra. Garanciális szempontból, mint azzal az Európai Unió szakértői, valamint a civil állatvédő szervezetek képviselői is egyetértenek, a törvényi szintű szabályozás indokolt. Nem támogattuk azt a javaslatot sem, mely szerint a kedvtelésből tartott állatok körét, tartásuk előírásait, valamint a kedvtelésből tartott állatok kereskedése létesítésének és működtetésének részletes szabályait az érintett miniszterek együttes miniszteri rendeletben állapítanák meg. A törvényjavaslat ebben a vonatkozásban a módosító javaslat lényegével megegyező tartalmú. Nem támogattuk az állatokon a küllem megváltoztatása céljából végrehajtható sebészeti beavatkozások esetében a nemzetközi fajtasztenderdben meghatározott küllemi előírás megfogalmazását. Elvileg teljes mértékben egyetértünk a felvetés alapgondolatával, azonban ez a törvényi szintű megfogalmazás így zavart kelthet, ugyanis egy adott kutyafajtára vonatkozóan a különböző földrészeken az ottani előírások alapján eltérő előírások lehetnek érvényben.
Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Kérem, hogy a módosító javaslatoknál a kormány álláspontját és a törvény elfogadását szíveskedjenek támogatni.
Köszönöm a szót. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir