DR. BÁRÁNDY PÉTER

Full text search

DR. BÁRÁNDY PÉTER
DR. BÁRÁNDY PÉTER igazságügy-miniszter: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Ez egy konkrét ügy, ezért röviden és jogszerűen elzárkózhatnék a válaszadástól azzal, hogy az igazságügy-miniszternek konkrét ügyben nem szabad véleményt nyilvánítania. De ezt most nem teszem, hanem általános jogelvek alapján próbálom megadni a választ azzal, hogy van egy személyiségi jogi per, amelynek van egy első fokú ítélete, amelyben az első fokú bíró 800 ezer forintot megítélt a felperes számára.
Mit jelent ez? Ez egy bírói vélemény, nem több. Ez nem egy végrehajtható határozat, nem egy megítélt követelés. A kiindulópont ez kell, hogy legyen. Ebben a fázisban az ügyfélnek joga van, nem, hogy követelésről mondjon le, hiszen ilyen még nincs ebben a pozícióban, hanem hogy úgy döntsön, hogy a jogorvoslati kérelmét nem kívánja fenntartani.
(11.10)
Ha így dönt, akkor ez a döntése az ügyben eljáró jogi képviselőre a polgári perrendtartás szabályai szerint és a polgári törvénykönyv szabályai szerint kötelező.
Ön beidézett egy szöveget, aminek a címe a hűtlen kezelés. Ez a szöveg nem pontos, hiszen ez egy materiális bűncselekmény, ahol az eredmény, az eredmény mikéntje meghatározó. Az ön idézete, ami a Btk.-ban nem létezik, eredményként vagyoni kárt jelöl, ami egy meglévő vagyonban bekövetkező értékcsökkenés. Itt nem volt meglévő vagyon, de - fájlalom -, ilyen büntető törvénykönyvi szövegrész sincs a kódexben. Ami van, az vagyoni hátrányról beszél, ami egy más dolog, ez már inkább vizsgálható lenne, hiszen a vagyoni hátrány, az előbb említett vagyoncsökkenésen túl, tartalmazza az elmaradt hasznot is. Azonban itt elmaradt haszon sincs, hiszen nincs megítélt követelés.
Tehát a válaszom csak az lehet, hogy meglévő, legalábbis a 800 ezer forint tekintetében meglévő közvagyon hiányában, annak megkurtítása vagy megcsorbítása sem volt lehetséges. Ehhez képest a hűtlen kezelés vagy más vagyon elleni bűncselekmény megvalósulta fogalmilag kizárt. Köszönöm szépen. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir