SZALAY GÁBOR

Full text search

SZALAY GÁBOR
SZALAY GÁBOR gazdasági és közlekedési minisztériumi államtitkár: Tisztelt Miniszter Úr! Ha röviden akarnék válaszolni interpellációjára, azt mondhatnám, hogy az kiabál, akinek a háza ég. Ha ennél hosszabban kívánnék válaszolni, akkor azt javaslom, hogy vegyük végig tényszerűen a számadatokat, amelyekre részben ön is hivatkozott.
Az autópálya-építések lebonyolításával megbízott Nemzeti Autópálya Részvénytársaság pár nappal ezelőtt, december 14-én nyilvánosságra hozta a közbeszerzési eljáráson nyertes vállalkozók névsorát és a nyertes ajánlatok árait. Ezekből azt tudhatjuk meg, hogy az M3-as Polgár-Görbeháza közötti szakaszát 18,05 milliárd forintért nyerte a győztes, az M7-es és M70-est 44,7-ért, az M7-est pedig 66,1 milliárdért. (Közbeszólás a Fidesz soraiból: Megírta a Népszabadság?) Igen; itt van előttem a hivatalos változat is, csak ebből könnyebb. Így azután megállapítható, hogy összességében 127 milliárd 966 millió forint a négy autópálya beruházási összege.
Tisztelt Fónagy Képviselő Úr! Az eredeti MAK-ajánlat, tehát a tavaly tavasszal a Magyar Autópálya-építő Konzorcium által adott ajánlat 138,1 milliárd forint volt. Ennek az ártárgyalásokat követő, módosított változata 132 milliárd forint volt. A júliusi meghívásos változat ára 109,4 milliárd forint volt, míg a mostani 127,9 milliárd forint lett.
Annyi tehát mindenesetre elmondható, hogy az ön által hivatkozott viszonyítási alap, vagyis a tavaly kitárgyalt Magyar Autópálya-építő Konzorcium által adott végleges árajánlat 5 milliárd forinttal volt drágább a mostaninál. Ezt Tímár Gyula, a Vegyépszer vezérigazgatója is elismerte, adott nyilatkozatában ő is pontosan ezt az 5 milliárdot jelöli meg különbségként, nevezetesen, hogy az ő ajánlatuk 5 milliárddal volt drágább.
A kérdésére visszatérve tehát azt mondhatom: ha Csillag István miniszter úr ismét kiáll az M1-esre, akkor minimum az 5-ös kilométerkőhöz állhat. De tekintettel arra, hogy három hónap állt rendelkezésre a kidolgozás mélységének növelésére és új műszaki tartalmak beépítésére, tehát csak a műszaki tartalom növelése miatt 12 milliárddal növekedett a mostani ár, ezért ha ezt is beleszámítjuk, akkor önnek azt válaszolhatom, hogy a miniszter úr kiállhat akár az 5 plusz 12, azaz a 17-es kilométerkő mellé az M1-es autópályán.
Tisztelt Fónagy Képviselő Úr! Öntől nem sportszerű, hogy az M3-as volt építési költségeit a leendő M7-es építési költségeihez hasonlítja, hiszen nagyon jól tudja, hogy mennyire különbözők a domborzati viszonyok (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.), hogy itt három híd épül, ott pedig egy. Tehát a körtét nem az almával kell összehasonlítanunk.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokból.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir