DR. MARTONOSI GYÖRGY

Full text search

DR. MARTONOSI GYÖRGY
DR. MARTONOSI GYÖRGY (Fidesz): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! A sertéspiacot hosszabb ideje a kiszámíthatatlanság jellemzi. A piaci árak hektikusan ingadoznak, a felvásárló szervezetek a szerződésekben kikötött árakat nem tartják be. Ezáltal kiszolgáltatott helyzetbe kerülnek a termelők, mert a nagyfelvásárlók erő- és piaci fölényükkel élve, gyakran visszaélve, egyoldalúan módosíthatják a szerződéseket.
Választókerületemben több ezer család életkörülményeit, megélhetési lehetőségeit befolyásolja a sertéstenyésztés. Makón, Apátfalván, Maroslelén, Csanádpalotán, Földeákon, hogy csak néhány települést ragadjak ki, a hizlalásban érdekelt családok aggódva élik meg a felvásárlási árak drasztikus csökkenését. Míg a sertéshús előállításának a költségei 300 forint körül vannak, addig a felvásárlási árak most messze ez alatt, 250 forint körül ingadoznak. Az árcsökkenésen túl a felvásárlók halogatják a sertések átvételét, vagy esetenként át sem veszik azokat. A felvásárlási árak csökkentése miatt az ágazat ismét veszteségessé válik.
A magyar mezőgazdaság fontos ágazata az állattenyésztés, ezen belül a sertéstenyésztés. Sok vidéken élő család megélhetését, a tanyák, a falvak, a városok megmaradását, erősödését segíthetné elő a sertéshús termelése. Ennek feltétele az ágazat jövedelemtermelő képességének megőrzése és növelése.
Tisztelt Miniszter Úr! Az elmúlt hetekben nagyon sokan sokféle módon tették fel ezeket a kérdéseket. Én most a Makón és környékén élő családok aggodalmát fogalmazom meg, amikor kérdezem öntől, hogy mit tesz a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium a felvásárlási árak csökkentése miatt veszteséget elszenvedő termelők megsegítése és a kiszolgáltatott helyzetben lévő családok, gazdák védelme érdekében.
És hogy konkretizáljam kicsit a kérdésemet: miniszter úr, itt a kérdés az, hogy azoknak a családoknak, azoknak az egyéni termelőknek ki, mikor és mennyiért szállítja el a portájáról a felhizlalt sertéseket, amelyek most már hetek óta, sőt egyes esetekben hosszabb ideje is a portán vannak, és a tartásuk növeli a hizlalók költségeit. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret lejártát.) Ezekre a kérdésekre kérem a választ.
Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir