ECSŐDI LÁSZLÓ

Full text search

ECSŐDI LÁSZLÓ
ECSŐDI LÁSZLÓ (MSZP): Köszönöm szépen, elnök asszony. Tisztelt Miniszter Asszony! A kormány döntése alapján a BKV adósságának átvállalása után öt vidéki nagyváros tömegközlekedési cégének hitelállományát átvállalja a költségvetés. Ezzel egyetértek, mert az ott élő és utazó emberek életminőségét javítja ezzel, e nélkül az állami segítségnyújtás nélkül az eladósodott cégek képtelenek a megfelelő ütemben fejlődni és fejleszteni.
Mindeközben a többi település közúti tömegközlekedését ellátó Volán-vállalatok szolgáltatásainak színvonala rohamosan romlik. A vidéken élő emberek kénytelenek nap mint nap tapasztalni és elszenvedni ezt. Buszjáratok megszűnése, a meglévők túlzsúfoltsága, az utasok és buszvezetők között a fentiekből adódó konfliktusok mind a tömegközlekedés anomáliáit gazdagítják.
Fogadóóráim hónapról hónapra visszatérő panaszai a távolsági és helyközi buszok járatai körül kialakult problémák, melyek közül most csak a legfontosabbakat emelem ki. Sok településről nem tudnak a diákok iskolakezdésre megfelelő időben beérni, a bejáró dolgozóknak veszélybe kerül a munkahelye, mert nem tudnak időben megjelenni a munkahelyükön. A különböző Volán-járatokon még az is előfordul, hogy nem veszik fel a másik Volán vállalatnál vásárolt bérlettel rendelkező utast. Ma egy 50 kilométeres bérlet ára 24 ezer forint. Ezért az utas a túlzsúfoltság miatt kénytelen fél lábon végigállni az egész utat; de ha másként nézzük a kérdést: a minimálbér feléért kapja az utas ezt a kényelmetlen szolgáltatást.
Sajnos a Volán vállalatok csak akkor hajlandók az önkormányzatok kéréseinek és az utasok elvárásainak eleget tenni, ha az önkormányzatok anyagilag hozzájárulnak a vállalatok gazdálkodásához.
A buszjáratokkal kapcsolatos hasonló panaszok egyre gyakoribbá válása sokfelé okoz igen komoly gondokat. A felvetett probléma nemcsak saját körzetem sajátossága. Vidéki képviselőtársaimmal beszélgetve meggyőződtem, hogy sajnos az egész országot érintő problémává vált a tömegközlekedés szolgáltatásainak romló minősége. Ezért kérdezem a tisztelt miniszter asszonyt:
A kormány a vidéki településeken élők mellé áll-e, úgy, mint tette a hat nagyváros esetében?
Vajon mikor utazhatnak kulturált körülmények között a XXI. század elején a tömegközlekedést naponta igénybe vevő diákok, nyugdíjasok, munkahelyükre ingázók, illetve az alkalomszerűen közlekedő utazók?
Vajon mikor válik a magyar közúti tömegközlekedés EU-konformmá? Addig is mit kíván tenni a kormányzat, hogy megszűnjön a vidéki településeken élők kiszolgáltatottsága?
Az állam segít-e a saját vállalatainak, hogy a kistelepülések önkormányzatának és lakosainak korrekt partnerei lehessenek, és eredményesen gazdálkodhassanak?
Tisztelettel várom a miniszter asszony válaszát. (Szórványos taps a kormánypárti padsorokból.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir