LENDVAI ILDIKÓ

Full text search

LENDVAI ILDIKÓ
LENDVAI ILDIKÓ (MSZP): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! A szocialista képviselőcsoport tudomásul veszi, hogy ebben a kérdésben a döntés a kormányé, de úgy gondoljuk, minket azért választottak meg képviselőnek, hogy választóink érdekében véleményt mondjunk, és nem azért, hogy Pilátusként mossuk kezeinket. Most pedig néha mintha pilátusi hangokat hallottam volna - nem értem az egyértelmű válaszokat.
A mi véleményünk, a mi válaszunk egy "igen, ha" szerkezetű mondatban foglalható össze.
(9.50)
Igen, méghozzá egyértelmű igen a magyar részvételre a terrorizmus elleni harcban. Ezt a megrendült igent már kimondták mindazok a tévénézők, akik annak idején látták a leomló tornyok és a vétlen áldozatok képeit. Kimondta ezt az igent parlamenti állásfoglalás formájában annak idején a parlament majdnem valamennyi frakciója. Igaz ugyan, hogy a MIÉP-nek voltak szégyenteljes szavai az ügyben, de - talán többek között ezért - a MIÉP ma nincs is a parlamentben. Mert ugye, jól gondolom, hogy a megtámadottal együttműködést nem vállaló MIÉP véleménye sincs ma a parlamentben?
Ha pedig igent mondunk a terrorizmus elleni harcra, akkor nem elég azt mondani, hogy fogjuk meg és vigyétek: akkor nekünk is vinni kell. Amit vinni kell, kétségkívül teher, jobb volna, ha nem volna. De jelen formájában még a legelviselhetőbb teher.
Itt térek rá a "ha"-ra. Igen, támogatjuk a taszári bázis igénybevételét, ha megvalósulnak azok a feltételek, amit a külügyminiszter úr jelzett: ha innen nem vetnek be senkit, ha az Egyesült Államok garanciát vállal dokumentumokkal az itt képzettekért, a tábor őrzéséért, ha - mint eddig - továbbra is megvalósul a folyamatos konzultáció a térségben érdekelt polgármesterekkel.
Mivel ezeket a feltételeket a kormány most vállalja, ha gombot kellene nyomni, mi az igen gombot nyomnánk. Gombot nyomni nem kell, de igent vagy nemet mondani kell. Mert ha már Pilátust emlegettem: jó érzésű ember nem szokta Pilátust példaképének választani.
Köszönöm figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir