DR. ÁDER JÁNOS

Full text search

DR. ÁDER JÁNOS
DR. ÁDER JÁNOS (Fidesz): Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Szégyenteljes napja ez a mai nap a Magyar Országgyűlésnek. (Moraj az MSZP soraiban.) Szégyenteljes nap, hiszen miközben önök három napja folytatnak sikerpropagandát, aközben a miniszterelnök úr nem talált lehetőséget arra, hogy tegnap az európai uniós nagybizottságot összehívja és közvetlenül tájékoztassa a koppenhágai eredményekről. Írásbeli tájékoztatást önök nem adtak át egyetlenegy frakciónak sem, és most, ma, amikor lehetőség lett volna arra, hogy itt a parlament ülésén a Magyar Köztársaság miniszterelnöke beszámoljon arról, hogy mit is végzett Koppenhágában, be sem jött a parlament plenáris ülésére. Ezért mondom: szégyenteljes a mai nap. (Taps a Fidesz és az MDF soraiban.)
Három kérdéssel szeretnék foglalkozni az európai uniós csatlakozással kapcsolatban. Az első: most vált-e vita tárgyává az európai uniós csatlakozás kérdése? Szeretnék néhány idézettel ehhez a kérdéshez hozzájárulni.
Elfogadhatatlan és méltánytalan az Európai Unió pénzügyi támogatásokra vonatkozó javaslata, mert nem biztosítja az azonos elbánás elvét - jelentette ki Medgyessy Péter, Kovács László és Horn Gyula; igaz, akkor még február 4-ét írtak. Medgyessy Péter szerint a kormány nem képviselte jól az ország érdekeit az EU-tárgyalások során, mivel nem tudta elérni, hogy egyéni elbírálásban részesülhessen Magyarország - szintén Medgyessy Péter, még miniszterelnök-jelöltként tette ezt a nyilatkozatot. Kovács László szocialista pártelnök pedig kiemelte: az MSZP szerint az Unió javaslata méltánytalan, mivel sérti az egyenjogúság elvét, versenyhátrányba kerülnek a mezőgazdasági termelők ezáltal, és konzerválná az elmaradott régiók lemaradását. Nos, még egy hónappal korábban is, egy hónappal ezelőtt Kovács László azt mondta, hogy a mezőgazdasági támogatásokra, konkrétan a közvetlen kifizetésekre tett ajánlat változatlanul ugyanolyan szűkmarkú, mint volt az év elején.
Tisztelt Országgyűlés! E nyilatkozatokból világosan kiderül, hogy amiért februárban önök még gyalázták az Orbán-kormányt, most amiatt ünnepeltetik saját magukat. (Közbeszólások a Fidesz soraiból: Így van!) Igaz, akkor ellenzékben voltak, most már kormányra kerültek.
A második kérdés, amit fel kell tennünk: miért csapja be Medgyessy Péter a magyar gazdákat? Medgyessy Péter úgy gondolhatja, hogy messziről jött ember azt mond, amit akar. Medgyessy Péter azt mondta a minap: három év alatt 3,3 milliárd eurós támogatást kap Magyarország. Miniszterelnök úr, ha itt lenne, önhöz intézném a szavaimat: ennek a fele sem igaz. És ezt nem én mondom, hanem Kovács László külügyminiszter úr, aki világosan elmondta a minap, hogy összesen 1,3 milliárd eurós támogatást kapunk majd, ennyivel jut több Magyarországnak. Medgyessy Péter nyilván a saját befizetéseinket is egyébként támogatásnak könyvelte el, ami legalábbis játék a szavakkal.
Önök azt állítják, hogy a mezőgazdasági kifizetéseket 25 százalékról 55 százalékra növelték. Mi ezzel szemben a valóság? A valóság ezzel szemben az, hogy a plusz 30 százalék a mi költségvetésünkből származik, tehát engedélyt kaptunk a saját pénzünk elköltésére - arra, hogy a saját pénzünkből támogassuk a magyar gazdákat. Mit jelent mindez a magyar gazdák szempontjából? Egy francia gabonatermelő 90 ezer forintnyi összeget kap hektáronként. Egy magyar gazda az Európai Uniótól 17 400 forintot, és ha a magyar költségvetés ezt majd kiegészíti, akkor további 20 800 forintot fog kapni hektáronként. Tehát 90 ezer forintot kap a francia paraszt, és ehhez képest 38 200 forintot a magyar gazda. Ezt nevezik önök egyenlő versenyfeltételnek, ezt nevezik önök méltányos megállapodásnak. A következő tíz évben ennek következtében a francia gazda két és félszeresét kapja annak, amit a magyar kollégája.
A harmadik kérdés, amit fel kell tennünk: lehetett volna-e jobb eredményt elérni, avagy miért volt sikeresebb Lengyelország, mint mi? Lengyelország körülbelül 245 milliárd forintnyi összeget tudott átcsoportosítani pályázati keretéből a szabadon felhasználható keretbe, tehát Lengyelország ezt az összeget arra költi, amire akarja. Az önök érvelése hamis ezzel kapcsolatban, önök ugyanis azt mondják, hogy a lengyelekéhez hasonló lehetőséget azért nem fogadták el, mert így akarták a gazdák támogatását növelni. Igen ám, de Lengyelország ugyanazt megkapta a gazdák támogatására, még e mellett az átcsoportosítás mellett is, mint Magyarország.
Nézzük a tejkvóta ügyét! Az utolsó napon Magyarország tejkvótája 100 ezer tonnával csökkent, Lengyelországé 500 ezer tonnával nőtt. (Az elnök jelzi az idő leteltét.) Nézzük a védzáradékot! Magyarország semmit sem ért el...

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir