SZALAY GÁBOR

Full text search

SZALAY GÁBOR
SZALAY GÁBOR gazdasági és közlekedési minisztériumi államtitkár: Tisztelt Képviselő Úr! A ruházati iparban és azon belül a bőr- és cipőiparban kialakult nehéz helyzet nem ismeretlen a kormányzat előtt, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium mint szaktárca előtt sem, mint ahogy feltételezésem szerint mindez nem volt ismeretlen az előző kormány és az előző kormány illetékes tárcája előtt sem.
A napjainkra kialakult nehéz helyzet okaként azonban az ön által említett, valóban meglévő okokon túlmenően mást is meg kell hogy említsünk. Például a munkaerőköltség drasztikus emelését, ami az elmúlt évben nagy vitákat váltott ki, és a munkavállalók, a minimálbért keresők számára nyújtott jelentős előnyei mellett, ugyanakkor a munkaadók, a cégek részére jelentős hátrányt hordozott, különösen az alacsony fizetésű textil- és bőriparban. Ezen túlmenően a forint erősödése, ami napjainkban is folytatódik, szintén hátrányosan érintette a textilipart, a ruházati ipart; a megrendelések csökkenése, a nemzetközi piacokon tapasztalható recesszió szintén. Mindezek elsősorban természetesen az exportra termelőket érintették, amire a GKM-nek nincs közvetlen, hathatós befolyásolási lehetősége. A gazdasági tárca részéről ez év második felében számos, az importtermékek behozatalával és értékesítésével kapcsolatos szabály szigorítására és a képviselő úr által is említett problémák enyhítésére vonatkozó javaslatot tettünk. Javaslataink egy része már új szabályozás formájában megvalósult, más része pedig a számlaadás szigorítására vonatkozóan még előkészítés alatt áll.
Ezen túlmenően az érintett szakmai és munkavállalói érdekképviseletek bevonásával, a Pénzügyminisztérium és a munkaügyi tárca képviselőinek részvételével szakmai bizottságot hoztunk létre, hogy valami megoldást találjunk a ruházati ipar, ezen belül a bőr- és cipőipar, nevezetesen a bonyhádi cipőipar problémáinak leküzdésére. Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir