GODÓ LAJOS

Full text search

GODÓ LAJOS
GODÓ LAJOS, az MSZP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselőtársaim! Ombudsman Urak és a Hivatal Dolgozói! Kedves Érdeklődők! Mint a Magyar Szocialista Párt frakciójának a tagja, az emberi jogi bizottság tagja és a Magyarországi Cigányokért Közalapítványnak immár hetedik éve kurátora azon gondolkoztam, hogy ma, december 18-án, a kisebbségek napján tulajdonképpen öröm-e, hogy ezt a beszámolót tárgyalja az Országgyűlés. Úgy gondolom, hogy igen - még akkor is, ha ez véletlenül jött így össze -, azért, mert ígéretet tehetünk arra vonatkozóan, hogy 2003-ban megalkotjuk azokat a jogszabályokat, amelyeket az ombudsman úr különböző jelentéseiben már leírt az Országgyűlésnek. Talán ezzel is szebbé tudjuk tenni ezt az ünnepet, ezt a szürke ünnepet, mert ő is elmondta szóbeli kiegészítésében, hogy tulajdonképpen a 2001. évi beszámolóhoz már nem sok minden újat tud hozzátenni. Én is így vagyok, amikor a frakció ajánlását teszem meg; egyetértünk az emberi jogi bizottság ajánlásával, amit előttem a bizottság elnöke ismertetett, és támogatjuk azt a beadványt, amelyet az emberi jogi bizottság a törvényalkotási munkára megfogalmazott és eljuttatott.
Évente visszatérő probléma volt a jogalkotás kérdésköre. Nem szeretnék ezzel ismételten foglalkozni. Úgy gondolom, hogy a kisebbségek érdekében meg kell alkotni a jövő évben azokat a törvényeket, amelyeket az előttem szólók is szorgalmaztak.
A beszámolóból szeretnék kiemelni egy tendenciát, ami a vizsgált ügyek számát illeti. Ebben a beszámolóban nőtt az ügyek száma, az előtte tárgyalt beszámolóval ellentétben. Ha jól emlékszem, mintegy 23 üggyel többet vizsgált meg a hivatal; ebből 375 egyéni beadvány volt, ez jóval több, mint a 2000. évi, és ugyan a kisebbségi önkormányzatok által készített beadvány és a települési önkormányzatok beadványai is csökkentek, de az összes beadvány valamivel, mintegy 23-mal nőtt. Ha ezen belül megnézzük, hogy melyik kisebbséghez tartozó szervezetek, illetve mely kisebbséghez tartozók adtak be beadványt, 68 százalék a cigányságot képviseli. Az országban több konfliktushelyzet, probléma alakult ki, és itt szeretném megköszönni a biztos úr munkáját, hogy nagymértékben kezelte ezeket a konfliktus közeli helyzeteket.
(16.10)
Én azt hiszem, hogy az ő személye, személyes tudása, képessége és készsége, adottsága tudta kezelni ezen konfliktushelyzeteket, mert a törvények hiánya miatt valakinek kezelni kellett az országban - ez egyébként 2002-ben is jelentős számban előfordult, gondolom, hogy jövőre majd korábban tárgyalja az Országgyűlés ezt a beszámolót -, és ezért szeretnék a frakció nevében is köszönetet mondani.
Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Országgyűlés! A nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyűlési biztosának beszámolója megítélésünk szerint valós képet ad a tevékenységéről és ezen belül a nemzeti és etnikai kisebbségek helyzetéről. A Magyar Szocialista Párt parlamenti frakciója a beszámolót és az emberi jogi bizottság határozati javaslatát elfogadásra javasolja a tisztelt Országgyűlésnek.
Köszönöm figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir