LEZSÁK SÁNDOR

Full text search

LEZSÁK SÁNDOR
LEZSÁK SÁNDOR (MDF): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Képviselőtársaim! Ez egy nyáron megírt interpelláció, akkor zaklató interpellációnak készült, de mára már egy békés karácsonyi interpellációvá szelídült; néhány perccel ezelőtt tudtam meg, hogy el fog hangozni, ezért nem változtathatok a szövegen, azt a szöveget fogom elmondani, amit akkor nyáron, augusztus elején megírtam. Ugyanis az elmúlt tanévben mintegy hétszáz gyermek kezdte meg tanulmányait az Arany János tehetséggondozó program keretében.
Ennek a tehetséggondozó programnak a fő feladata a kistelepüléseken élő, jól tanuló gyermekek felkarolása és kiemelt középfokú képzése volt. A program keretében lehetőség nyílt arra, hogy az ötezer lakosnál kisebb községekben vagy tanyákon élő, jó képességű, tehetséges általános iskolai tanulókat felvegyék olyan gimnáziumokba, kollégiumokba, amelyek célul tűzték ki a felsőfokú tanulmányokra való eredményes felkészítést. Ezek a diákok speciális program keretében készülhetnek felsőfokú oktatási intézményben történő továbbtanulásra. A program keretében tanulók egyéves előkészítő évfolyam és négy gimnáziumi osztály elvégzését követően tehetnek érettségi vizsgát. Az előkészítő évfolyamon a diákok emelt szintű anyanyelvi és idegen nyelvi képzésben, matematika- és informatikaoktatásban, személyiség- és képességfejlesztő, kommunikációs és tanulás-módszertani programokon vesznek részt. A tanulók tanulmányi eredményüktől és szociális helyzetüktől függően ösztöndíjban és egyéb támogatásban részesülhetnek.
Az Oktatási Minisztérium az Arany János tehetséggondozó program keretében roma középiskolai kollégium alapprogram indítását is elkezdte, olyan, ezen a területen már eredményesen működő kollégiumok bevonásával, amelyek vállalták, hogy tehetséggondozó kollégiumi csoportot indítanak jó képességű roma tanulók egyetemi, főiskolai továbbtanulására való felkészítésre. Egy önkormányzat évente maximum két tanulót jelölhetett a programba, külön pályázati beadvánnyal. Mivel megyénként 30 diák beiskolázására van, volt lehetőség, az önkormányzatoknak célszerű több évre tervezniük a jelentkezéseket. Nyár közepén hirtelen csend támadt az Arany János tehetséggondozó program szervezése körül, úgy tűnt, hogy bizonytalan a program jövője, pedig sok önkormányzat több évre tervezi a jelentkezéseket.
Azt kérdeztem a miniszter úrtól, illetve kérdezem, hogy folytatódik-e érdemi változtatás nélkül ez a tehetséggondozó program.
Várom a miniszter úr válaszát. (Taps az MDF soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir