DR. NÉMETH IMRE

Full text search

DR. NÉMETH IMRE
DR. NÉMETH IMRE földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter: Köszönöm a szót. Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Természetesen valóban vannak bajok a mezőgazdaságban - a karácsonyra való tekintettel ennek okait nem kívánom most boncolgatni.
A kijelentéséből viszont azt a következtetést tudom levonni, hogy ön, képviselő úr, rosszul látja az európai uniós normákat, ha úgy gondolja, hogy az csak a nagyobb méretű gazdaságoknak kedvez és csak a nagyobb méretű gazdaságok tudnak annak megfelelni. Én úgy gondolom, hogy felesleges rémisztgetni a gazdákat, az EU-jogszabályok nem tartalmaznak ugyanis olyan kitételeket, amelyek bármelyik kisgazdaságot kizárnák a támogatás lehetőségéből, ezzel szemben tartalmaznak olyan normatív támogatást, amelyet a magyar gazdálkodók számára is kilátásba helyeztek 1000 euró nagyságrendben, amihez nagyon könnyű adminisztrációval hozzá tudnának jutni.
Úgy gondolom, hogy ha egy pillantást vet, képviselő úr, a jövő évi támogatási rendszerre, illetve az adójogszabályokra, akkor azt láthatja, hogy a Medgyessy-kormány az őstermelőket nem háttérbe szorítja, hanem a lehetőségeiket bővíti. Az adójogszabályokból, úgy gondolom, hogy ez egyértelműen következik. Meg vagyok győződve arról, hogy az őstermelők és a családi gazdaságok az Európai Unióba történő belépésünket követően támogatási oldalról a mainál jobb helyzetbe fognak kerülni.
Ha viszont a nemzeti fejlesztési tervet és az agrár- és vidékfejlesztési operatív programot figyelmesen elolvasta volna, akkor láthatná, hogy több olyan célterületet tartalmaz, amelyet ön kifogásként fölvetett; a vidék gazdasági potenciáljának fejlesztése, a foglalkoztatás javítása, a továbbképzés, az átképzés kifejezetten azokat a célokat szolgálja (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.), amelyeket ön hiányol, tisztelt képviselő úr. Tehát úgy gondolom, hogy a kisgazdálkodók, az őstermelők sem gazdaságilag, sem szociálisan nem kerülnek rosszabb helyzetbe.
Kérem a válaszom elfogadását. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir