DR. HANKÓ FARAGÓ MIKLÓS

Full text search

DR. HANKÓ FARAGÓ MIKLÓS
DR. HANKÓ FARAGÓ MIKLÓS igazságügyi minisztériumi államtitkár, a napirendi pont előadója: Köszönöm szépen, elnök asszony. Tisztelt Országgyűlés! A Magyar Köztársaság 1999 márciusa óta tagja az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének.
Az eltelt időszakban a szervezetben több ízben és több fórumon fogalmazódott meg az a kritikai észrevétel, hogy a csapatmozgások engedélyezésére irányadó hatályos magyar jogszabályi háttér akadályozza szövetségesi feladataink zökkenőmentes ellátását, mert a döntéshozatali eljárás során az operativitás szempontjai nem kapnak kellő hangsúlyt.
A tagországok többségében a NATO-kötelezettségek teljesítéséhez szükséges katonai műveletek engedélyezésére a végrehajtó hatalom jogosult, miután ilyenkor egy nemzetközi szerződés alapján a nemzetközi szervezet által hozott döntés végrehajtása történik meg. A magyar alkotmány ezzel szemben a szóban forgó döntési jogköröket túlnyomórészt az Országgyűléshez telepíti.
A 2001. szeptember 11-ei események és a közelmúlt szomorú történései is arra világítottak rá, hogy a nemzetközi terrorizmus elleni küzdelemben a tagországok eddiginél szorosabb összefogására, gyors, hatékony cselekvésre van szükség.
Döntéshozatali rendszerünk említett problémái különösen élesen vetődnek fel a tavalyi prágai NATO-csúcstalálkozó döntésének megfelelően létrehozandó NATO reagáló erők működésével kapcsolatban. E katonai egység előre meg nem határozható feladatot lát el, amelybe a Magyar Köztársaság 150 fős alegységet kíván felajánlani. Az egységnek a NATO döntését követően 5-30 napos készenléti idővel képesnek kell lennie feladatai teljesítésére is. Így a felajánlott erők egy részének öt napon belül el kell kezdenie tevékenységét. A reagáló erők döntően olyan feladatokat végeznek majd, amelyekhez az alkotmány 19. § (3) bekezdésének j) pontja, illetőleg (6) bekezdése alapján az Országgyűlés minősített többséggel meghozott döntése szükséges. A jelenlegi gyakorlat szerint az Országgyűlés a konkrét tevékenység ismeretében esetenként engedélyezi a szükséges csapatmozgást.
A jövőben rendelkezésre álló rendkívül szűk időkeretek mellett az engedélyezési hatáskörök jelenlegi szabályozása a továbbiakban nem tartható fenn, mert az veszélyeztetné vállalt kötelezettségeink teljesítését. A kormány ezért a közelmúltban országgyűlési határozati javaslatot nyújtott be a Magyar Honvédség kijelölt állományának a NATO reagáló erőkben történő részvételéről. Ennek lényege, hogy az Országgyűlés előzetesen hozzájárulna ahhoz, hogy a Magyar Honvédség egy legfeljebb 150 fős alegysége a NATO reagáló erők részeként bármely, NATO által irányított műveletben közreműködjön, és annak keretében hadműveletileg alá legyen rendelve az irányító NATO-parancsnokságnak.
A javaslat parlamenti vitája során az ellenzéki pártok jelezték, hogy a kérdés országgyűlési határozatban történő rendezését nem támogatják, azonban készek négypárti egyeztetést folytatni a probléma megoldására szövetségesi kötelezettségeink maradéktalan teljesítése érdekében. Kifejezésre juttatták továbbá, hogy hajlandók hozzájárulni ahhoz, hogy az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének döntésén alapuló csapatmozgások engedélyezése az Országgyűléstől a kormányhoz kerüljön át.
A vázolt problémák megoldása érdekében Juhász Ferenc honvédelmi miniszter úr négypárti egyeztetést kezdeményezett. Az egyeztetéseken valamennyi résztvevő átérezte az ügy fontosságát, ennek megfelelően a tárgyalásokat alkotó és konstruktív légkör jellemezte. A résztvevők maximális kompromisszumkészségről tettek tanúbizonyságot; tisztelet és köszönet érte.
Az egyeztetés eredményeképpen nemcsak a szabályozás elveiről született megegyezés, hanem a konkrét normaszöveg tekintetében is sikerül egyezségre jutni. Az elfogadott javaslat a kormány hatáskörét differenciáltan bővíti. A magyar és a külföldi fegyveres erők alkalmazásával kapcsolatban csak akkor elegendő a kormány döntése, ha e tevékenységeket az Észak-atlanti Tanács döntése teszi kötelezővé. A harctevékenységben való részvételnél ugyanis indokolt, hogy valamennyi tagország hozzájáruljon e tevékenységhez. Minden más csapatmozgás kormány általi engedélyezéséhez ugyanakkor elegendő az észak-atlanti szerződés bármely más szervének döntése is.
A javaslat garanciális elemként rögzíti, hogy a kormány az általa engedélyezett tevékenységekről haladéktalanul beszámol az Országgyűlésnek, és ezzel egyidejűleg tájékoztatja a köztársasági elnököt, aki a fegyveres erők főparancsnoka.
Reményeink szerint a témakör megnyugtató rendezését elősegítő, alkotó légkör jellemzi majd a törvényjavaslat országgyűlési vitáját is, elősegítve, hogy a szükséges alkotmánymódosítást az Országgyűlés rövid időn belül elfogadhassa.
A csapatmozgásokkal kapcsolatos döntési mechanizmusnak a törvényjavaslat szerinti korszerűsítése nagymértékben hozzájárul ahhoz, hogy hazánk megbízható és vállalt kötelezettségeit maradéktalanul teljesítő NATO-tagállam lehessen, erősítve ezzel az ország pozitív külpolitikai megítélését. Kérem önöket, támogassák az alkotmány módosítását.
Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a kormánypártok padsoraiban. - Szórványos taps az ellenzéki padsorokban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir