DEMETER ERVIN

Full text search

DEMETER ERVIN
DEMETER ERVIN (Fidesz): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Mi is történt ezen az ominózus bizottsági ülésen? A bankbotrányt vizsgáló parlamenti vizsgálóbizottság eddigi minden ülését a szocialista képviselők valamilyen módon, hol kevésbé, hol egészen botrányos módon igyekeztek megakadályozni. Hasonlóképpen volt ez az első bizottsági ülésen is, amikor azok a kérdések kerültek napirendre, amelyeket a szocialista képviselők javaslata alapján fogadott el a tisztelt Ház. Ezekre a kérdésekre kaphattak volna választ a szocialista képviselők, ha nem vonulnak ki teátrálisan a bizottság üléséről azzal a szándékkal, hogy a bizottság munkáját megakadályozzák. (Folyamatos zaj.)
Szeretném a tények kedvéért leszögezni, hogy a bizottság elfogadott napirenddel rendelkezett. Igaz, hogy ezt a napirendet a Szocialista Párt nem fogadta el, azonban ezzel az álláspontjával kisebbségben maradt, a bizottságnak érvényes napirendje volt, noha ők nem voltak hajlandóak ezt követően sem ezt tudomásul venni. Ez a napirend pedig nem volt más, mint a bizottság feladataként meghatározott kérdések megtárgyalása és ennek előkészítése. E napirendi pont keretében olyan képviselők, illetve személyek kerültek a bizottság ülésére meghívásra, akiknek a Szocialista Párt a kérdéseket címezte.
Nem szokatlan ez a bizottságok gyakorlatában, hogy olyan szervezeteket, személyeket hívnak meg a bizottság ülésére, akik az adott előterjesztéshez kompetens és érdemi véleményt tudnak adni. Ha egy országgyűlési képviselőtől, ha egy volt minisztertől megkérdezik, hogy találkozott-e X-szel, Y-nal, úgy gondolom, hogy ennek az a normális és természetes módja, hogy erre a bizottsági ülésen lehetőség nyílik, és ha valaki meghív ilyet, az természetes. Hasonlóképpen történik a bizottság ülésén a bortörvény tárgyaláskor, ha hegyközségi véleményeket kérnek, vagy a társadalmi szervezetek támogatásának meghatározásakor társadalmi szervezeteket hívnak meg.
A bizottság nem a meghallgatás jogintézményét alkalmazta. Attól, hogy hallgattak, fizikailag meghallgattak valakit, ez nem azt jelenti, hogy a meghallgatás jogintézményét alkalmazták. Tehát nem történt más ebben az esetben, hogy nem meghallgatásról lévén szó, a kormánypárti képviselők kinevezték meghallgatásnak, majd közölték, hogy ennek a szabályainak nem felel meg.
Tehát a tények leszögezése kedvéért: érdemi napirendet elfogadott a bizottság, a napirendje szerint tárgyalt, nem a meghallgatás jogintézményét alkalmazta, ezt a szocialisták csak szeretnék ráhúzni azért, hogy a botrányos magatartásukra némi vigaszt és választ adjanak, azonban ez ehhez igen kevés. Úgyhogy ügyrendi kérdés csináltak az ügyből, és egy olyan bizottságba terelték a vitát, ami nem paritásos, ahol többségük van. Tehát az ügyrendi bizottságnak ez a döntése nem azt jelenti, hogy ebben a kérdésben igazuk van a szocialistáknak, hanem kizárólagosan azt jelenti, hogy többségük van az ügyrendi bizottságban. Tehát abban a bizottságban, ahol egy egyszerű többségi véleménnyel nem tudták érvényesíteni az álláspontjukat, így ügyrendi vitába burkolva egy olyan helyre vitték, ahol többségük van. Megítélésem szerint ez elfogadhatatlan.
Mindebből következik az, hogy a bizottság és a bizottság elnöke nem sértette meg a saját ügyrendjét, mert nem meghallgatás intézménye volt, és nem sértette meg a Házszabály 68. § (2) bekezdését sem. Zárójelben megjegyzem, hogy a bizottság alelnökével történt egyeztetések során maga az alelnök, Wiener György is elismerte, hogy nem meghallgatásról van szó, azonban mivel politikai érdekei per pillanat úgy kívánják, könnyen változtatott ezen, és megpróbálnak a nehezen magyarázható, obstruáló magatartásukra valami választ és magyarázatot adni.
Ezért tisztelettel azt kérem a Háztól, hogy ezt a javaslatot, mivel nem a valóságon alapul, a tényszerűségeket mellőzi, vesse el.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps a Fidesz soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir