DR. LAMPERTH MÓNIKA

Full text search

DR. LAMPERTH MÓNIKA
DR. LAMPERTH MÓNIKA belügyminiszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Képviselő Úr! Ön helyesen idézte miniszterelnök úr szavait, aki azt ígérte, hogy kiemelt bérezést nyújtunk a rendőröknek, és jelentős létszámemeléssel megerősítjük a rendőrkapitányságokat. Ezek a kormányprogram hangsúlyos elemei, amelyeket következetesen megvalósítunk, és amelyek érdekében sok jelentős lépést tettünk már az elmúlt időben.
2004-re vonatkozóan a kormányzat 6 százalékos keresetnövekedéssel számol átlagosan a közszférában. A köztisztviselők tekintetében a 2003. július 1-jei, átlagosan 12 százalékos illetményemelés hatása a keresetváltozás jelentős mértékét biztosítja a 2003-2004. éves időszakra.
2004. január 1-jétől a szolgálati törvény módosításához benyújtott módosító indítványok alapján a helyi szerveknél szolgálatot teljesítő hivatásos állomány illetménykiegészítése tovább emelkedik 10 és 15 százalékos mértékkel. Ez tehát azt jelenti, hogy a tiszthelyetteseknek 10 százalékkal, a helyi szerveknél szolgáló tiszteknek pedig 15 százalékkal emelkedik a pótléka.
A tűzoltóállomány számára a veszélyes tűzoltói beosztás pótlékának a mértékét is 22,5 százalékponttal növeljük, ami havonta személyenként 7400 forint többletet jelent.
(14.40)
Ez az a veszélyességi pótlék, emlékszik, képviselő úr, amit az Orbán-kormány elvett a tűzoltóktól, mi pedig visszaadtuk. (Zaj, felzúdulás a Fidesz soraiban.)
Az intézkedések hatására ennek az állománynak a 2003-2004 közötti keresetváltozása is ennélfogva jelentős lesz. Figyelembe kell venni az illetmények emelkedése során a 2004. évi adóváltozásokat, amelyek az állomány nettó kereseti pozícióját különböző mértékben érintik. Ez azt jelenti, hogy a 60-300 ezer forintos jövedelmi sávban a módosítások pozitívan befolyásolják a nettó illetményt. A tiszthelyettesi és a közalkalmazotti átlagbérekkel számolva ez havi 2000-2500 forint nettó többletet jelent. A törvénymódosításhoz kapcsolódóan a teljes belügyi állomány tekintetében finanszírozásra kerül az étkezési hozzájárulás havi mértékének 2000 forintról 3500 forintra történő emelése. Ez a dolgozók számára adómentes természetbeni juttatást jelent.
Most már a létszámokról is néhány szót. Ahogyan említettem, megerősítjük programunk alapján a rendőrség helyi szerveit, a rendőrkapitányságokat. Ennek egyik fontos mozzanata, hogy ebben a kormányzati ciklusban több mint 2 ezer fővel nő majd a rendőrkapitányságok végrehajtó állományának létszáma. A rendőrség egészére vonatkozóan ez azt jelenti, hogy a testület létszáma 39 ezer fő fölé fog nőni, és már eddig az időszakig is mintegy 900 fővel nőtt a rendőri végrehajtó állomány létszáma, akik a végrehajtó állományban az utcákon, a tereken, a látható rendőrség programjának megfelelően megtalálhatók. Az előző négy évben szerettek volna, de nem tudtak érdemi előrelépést tenni ezen a területen, most a Medgyessy-kormány ezt a programot megvalósítja.
Végezetül, képviselő úr, ebben az évben a hivatásos állomány számára a kormány előterjesztése alapján állami kezességvállalás került megfogalmazásra törvényi szinten az igényelhető lakáskölcsön bevezetéséhez és felvételéhez. Ez az állami garancia a lakásvásárláshoz segíti a hivatásos állományt abban, hogy megnyugtató megoldást kapjon a lakhatáshoz.
Tisztelt Képviselő Úr! Az erőfeszítéseink eredménye látszik. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) Jelentősen lelassult, egyes szerveknél megállt a fluktuáció. Azt gondolom, hogy ez fontos eredmény.
Köszönöm a figyelmet. (Taps az MSZP és az SZDSZ padsoraiból.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir