DR. VERES JÁNOS

Full text search

DR. VERES JÁNOS
DR. VERES JÁNOS pénzügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Frakcióvezető Úr! Az adott kérdésre a korrekt válasz úgy szól, hogy a nem kedvezményes kamatozású hitelek esetében természetesen a piaci viszonyok befolyásolják, hogy kinek mennyit kell fizetni törlesztőrészletként, s mivel ezek a hitelek általában változó kamattal kerültek felvételre, így írták alá a szerződést, ha a jegybank dönt a jegybanki alapkamat növeléséről, akkor értelemszerűen magasabb törlesztőrészletek is terhelik a hitelfelvevőket. Mint ahogy ez fordítva igaz, ha a jegybank - reményeink szerint majd egy alkalommal - a jegybanki alapkamat csökkentéséről dönt, akkor ezek a törlesztőrészletek csökkenni is fognak.
A dolog érdeméhez hozzátartozik természetesen az is, hogy minden olyan esetben, amikor változó kamatozású hitelszerződést ír alá valaki, ennek a szerződésnek a kötelezettje, illetve kedvezményezettje számol azzal, ha Magyarországon változik a kamatláb - akár növekszik, akár csökken -, akkor ezzel arányosan az ő kötelezettsége is növekedhet, illetve csökkenhet.
Azt mindenképpen szeretném elmondani, hogy reményeink szerint a megemelt jegybanki alapkamat nem hosszú távon, hanem csak átmeneti ideig fogja a terheket ilyen értelemben növelni, és a későbbiek során - mivel a magyar gazdaság fundamentumai rendben vannak - a csökkenő alapkamattal arányosan csökkenni fognak a piaci kamatozású hitelt felvevők terhei is.
Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypárti oldalon.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir