LEZSÁK SÁNDOR

Full text search

LEZSÁK SÁNDOR
LEZSÁK SÁNDOR (MDF): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Az Alkotmánybíróság két határozatában arra hívta fel az országgyűlési képviselők figyelmét, hogy immáron egy évtizede mulasztásos alkotmánysértést követ el a tisztelt Ház, mert nem rendezi a Csehszlovákiából Magyarországra kitelepítettek kárpótlását.
Mint ismeretes, 1945 és 1949 között mintegy 80 ezer magyar nemzetiségű lakostól kobozták el a lakóházaikat, termőföldjeiket és értéktárgyaikat, és mindössze néhány kilós bőrönddel tették át őket a magyar-csehszlovák határon. Akkoriban a magyar fél több nemzetközi egyezményben vállalta, hogy kártalanítja a kisemmizett és a lakóhelyükről elüldözött családokat. A Felvidékről idetelepítettek ügyében 1994 elejére már elkészült a törvénytervezet, de ezt az 1994-ben hatalomra került új kormány nem nyújtotta be az Országgyűlésnek. Ezt követően határozott úgy először az Alkotmánybíróság, hogy kárpótolni kell a Csehszlovákiából és Jugoszláviából erőszakkal kitelepített magyarokat.
Idén szeptemberben döntött úgy másodszor az Alkotmánybíróság, hogy jövő év június 30-ig rendezni kell a kitelepítettek kárpótlását. Mindeddig semmilyen előzetes tervezet nem jutott el az Országgyűlés illetékes bizottságaihoz, s a jövő évi állami költségvetésben sem található ilyen célra félretett összeg.
Kérdezem az államtitkár urat, mit tesz a kormányzat az alkotmánybírósági határozat végrehajtása érdekében. Van-e esély az alkotmányosság fenntartására ebben a kérdésben?
Várom megtisztelő válaszát. (Taps az ellenzék padsoraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir