MANNINGER JENŐ

Full text search

MANNINGER JENŐ
MANNINGER JENŐ (Fidesz): Tisztelt Miniszterelnök Úr! Tisztelt Ház! A '90-es években két koncessziós autópálya épült, ezeket külföldi cégek építették, az építés költségeit a pályadíjakból kívánták fedezni. Az M1-es és az M5-ös autópálya környezetében Európa legdrágább díjai az ismert következményekkel jártak: torlódás, zaj, bűz a környező településeken. Az autópálya-társaságok pedig a tervezettnél alacsonyabb forgalom miatt veszteségesek lettek. Az egyiket, az M1-es autópályát az Orbán-kormány '99-ben kivásárolta, matricás rendszert vezetett be, gyakorlatilag visszaadta a magyar autósoknak. A másikkal, az M5-össel ugyanakkor ezt még nem lehetett megtenni, hiszen 1995-ben a Közlekedési Minisztérium egy olyan, úgynevezett üzemeltetési hozzájárulást kötött a külföldi céggel, hogy amennyiben a magas díjak ellenére a cég veszteséges, azt az állam a költségvetéséből kiegyenlíti, így a cég kényelmes pozícióban volt.
Mindez 2004-ig van, illetve volt érvényben, továbbá 2003. december 31-ig van a külföldi cégnek kizárólagos joga a továbbépítésre. Tekintve, hogy az M5-ös cége, az AKA Rt. veszteséges, így az előbbiek alapján az állam számára igazából 2003-ban, a Medgyessy-kormány idején jött létre a kedvező alkupozíció, amely az M1-es esetében is akkor állt nyitva '99-ben. Önök azonban ezt a kiváló lehetőséget elszalasztották, a Közlekedési Minisztérium aláírta a csőd felé tartó külföldi cég helyzetét megmentő újabb kedvező hitel felvételét anélkül, hogy ezért a magyar állam bármit kapott volna, mondjuk, olcsóbban egyeztek volna meg a kivásárlásról.
Miniszterelnök Úr! Ki a felelős ezért az ön kormányában? Most, hogy ezt a lehetőséget elszalasztották, már 120-130 milliárdos vételárról írnak. Miniszterelnök Úr! Ennek ellenére úgy gondoljuk, és a Fidesz-Magyar Polgári Szövetség továbbra is támogatja a matrica bevezetését. De ki a felelős azért, hogy ilyen drágán vásárolható meg? És különösen adódik a kérdés: honnan lesz ennyi pénz a költségvetésből?
Köszönöm. Várom válaszát. (Taps a Fidesz soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir