DR. DÁVID IBOLYA

Full text search

DR. DÁVID IBOLYA
DR. DÁVID IBOLYA (MDF): Köszönöm. Tisztelt Elnök Asszony! Kedves Képviselőtársaim! Tíz évvel ezelőtt a Magyar Demokrata Fórum elnökét, a kormány miniszterelnökét és az újkori magyar történelem legjelentősebb személyiségét veszítettük el. Hosszú évtizedek után végre olyan miniszterelnöke volt Magyarországnak, aki az európai Magyarország képviselője volt. Bizony elmondhatjuk róla, hogy a felzárkózásnak, az európai felzárkózásunk követe volt Antall József. (Folyamatos zaj.) Tudta, hogy a történelem megbünteti azokat, akik nem hallják meg időben a hívó szót, és felemeli azokat, akik időben reagálnak.
Nos, ezt a hívó szót hallotta meg Antall József, és ezért tett oly sokat a XXI. századi Magyarországért miniszterelnöksége 1315 napja alatt. E rövid időszakban kénytelen volt rombolni minden olyat, amelyik a bizánci világhoz kötött minket, a KGST-vel a Varsói Szerződéssel, orosz katonával együtt, és építeni azt a jövőt, amelyre ma is a XXI. század Magyarországát építhetjük.
Antall József miniszterelnök egy modern, bátor és tisztességes szándékú ember volt, széles látókörű, európai dimenziójú államférfi. El tudta helyezni hazánkat a rendszerváltozás hajnalán abba a nemzetközi erőtérbe, ahol mindenféle magunk túlértékelése nélkül, ugyanakkor a szocializmusból hozott kisebbségi hajlamoktól is megvédte hazánkat. Helyén és értékén kért tiszteletet Antall József a magyar nemzetnek. Egy higgadtan értékelő, mérlegelő, távlatokban, folyamatokban gondolkodni tudó és képes politikus volt, a realitások embere. Valóban Deák Ferenc-i alkat volt. Partnernek tekintett minden tisztességes és jó szándékú embert; az értékek és a tisztesség talaján kötött nemzeti szövetségben látta e nép erejét.
1990-ben, amikor a győztesek, a Magyar Demokrata Fórum és támogatói eufóriában voltak, egy józan hang jelent meg, és április 8-án így nyilatkozott: “Azt tartom majd igazi győzelemnek, ha a kormánykoalíció és az ellenzék képes lesz olyan együttműködésre a parlamentben, amely a nemzet előtt álló feladatokat egyesíti.” Erre Antall József miniszterelnök úr hiába várt. És erre a bölcsességre épülő győzelemre hiába várunk immár 13 éve, mert a pártok győzhetnek ugyan egymást követő választásokon, de a nemzet - az anyaországban és a határon túl is - akkor lesz a győztese ennek a történelmi átalakulásnak, ha a nagy feladatok megoldására jó szándékkal képes lesz egyesíteni erőit.
Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Kedves Képviselőtársaim! Antall József legnagyobb erénye volt a magyarság érdekeinek képviselete, olyan módon és olyan formában, amelyben mindig elsődleges érdeket tulajdonított ennek, és egy szolgáló, ténykedésre épülő miniszterelnökség. Számára az ügy mindig sokkal fontosabb volt, mint a saját sorsa. Az egészségügyi kezelését is alárendelte a kötelezettségnek; s az sem véletlen, hogy tegnap az operabeli megemlékezés mottója is az az idézete volt: “Én szolgálok addig, ameddig a szolgálatom hasznos. Teszem ezt a legjobb tudásom szerint, ameddig tudom, és a magyar nemzet igényli.”
Tisztelt Képviselőtársaim! Jó ízlése visszatartotta attól, hogy személyes vagy kormánya teljesítményét produkciónak mutassák be. Magabiztos volt, és joggal keltett olyan benyomást, hogy tudatában van véleménye helyességének. Ismerte a magyar történelmet, elutasított minden radikalizmust és annak minden változatát. Támadták balról és jobbról, mint minden alkotó hazai elődjét a történelemben.
Antall József demokrata volt. A gondolat, a szándék, a szó és a tettek egységében sem ügyeskedett, nem ravaszkodott, példamutatóan egyenes ember volt. Ma már elismeréssel szólnak róla azok is, akik korábban támadták, bírálták, elmarasztalták. Ez tipikus magyar történelmi sors, hiszen a nagy elődöknek is ez volt az osztályrésze.
Tisztelt Képviselőtársaim! Miniszterelnök Úr! Vigasztaló, hogy síron túli üzeneteivel is azt szolgálja most is, amit egész életében szolgálni akart.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir