POTÁPI ÁRPÁD

Full text search

POTÁPI ÁRPÁD
POTÁPI ÁRPÁD (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Miniszter Úr! 2002 decemberében kérdést intéztem önhöz: mit kíván a kormány tenni a cipő- és bőripar, egyáltalán a könnyűipar megmentése érdekében, hogy a 2003. esztendőben ne menjenek tönkre a hazai kis- és középvállalkozások országszerte? Ma már világos számunkra, hogy a kormány az eltelt közel egy évben semmi érdemit nem tett a könnyűipar válságának kezelésére. Mindezt az alábbi negatív példákkal is igazolni tudom.
Még 2002 decemberében a zalaegerszegi ruhagyár 700 főt bocsátott el. 2003 januárjában a Salamander Bonyhádon 800 munkavállalónak mondott fel. Január 18-án az Elegant Rt. Komlón 200 főtől vált meg. A szegedi székhelyű Mary 2000 Cipőgyár Rt. Szegeden, Hódmezővásárhelyen, Csetényben és Tiszakeszin összesen 700 főt bocsátott el. A szombathelyi székhelyű Styl Ruhagyár Rt. 250 munkahely megszűntét jelentette be Vas megyében. Az MSC Hungary Kft. szombathelyi gyára bezárta a körmendi és beledi üzemét, ahonnan 750 dolgozó került utcára. A korábbiakban is tapasztalt leépítési hullám sajnos szintén városomat és annak vonzáskörzetét érinti. Október 14-én a Salamander bejelentette a még meglévő bonyhádi üzemének bezárását, ezáltal újabb 360 dolgozó megélhetése került veszélybe.
A trendek azt mutatják, hogy probléma van a magyar munkaerőpiacon, és a probléma kezelésére a Medgyessy-kormány nem találta meg a megfelelő megoldást. A kormánynak nem az átmeneti segélyezési programokra kellene hangsúlyt helyeznie, hanem aktív gazdaságpolitikát kellene kidolgoznia és megvalósítania. A kormánynak Magyarországot más gazdasági pályára kellene állítania. Elsősorban csökkentenie kellene az élőmunka terheit, ennek hiányában ugyanis a kis- és középvállalkozói szektor lehetetlen helyzetbe kerül, és a foglalkoztatáspolitika negatív tendenciái tovább folytatódnak.
Tisztelt Miniszter Úr! Mi igaz abból, hogy az elmúlt egy évben csökkent a munkanélküliség? Mi igaz abból, hogy nőtt a foglalkoztatottság mértéke? Mit tett a szocialista-liberális kormány annak érdekében, hogy a könnyűipar válságát megoldja, vagyis ne folytatódjanak a gyárbezárások?
Várom megtisztelő válaszát. Köszönöm. (Taps a Fidesz soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir