DR. SZANYI TIBOR

Full text search

DR. SZANYI TIBOR
DR. SZANYI TIBOR földművelésügyi és vidékfejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! A hivatkozások tekintetében némi pontosítást szeretnék tenni, ugyanis két jogszabály vonatkozik erre a problémakörre Magyarországon, az egyik még 2002 nyaráról, a másik pedig 2003 nyaráról. A kettő között egy pici különbség van, jogtechnikai értelemben annyi, hogy az időközben bekövetkezett európai uniós változásokat is már az újabb rendeletben átvezettük, illetve annyi, hogy bizonyos fokú könnyítés is tartozik a kérdéskörhöz, már amennyiben valaki a hulladék megsemmisítési módjául azt választja, hogy komposztálja; míg a korábbi rendelethez képest ezt csak hőkezelés után tehette meg, most már hőkezelés nélkül is megteheti.
(15.20)
Egyébiránt pedig szeretném képviselő úr tájékoztatására elmondani, hogy a minisztérium és más hatóságok engedélyével egyre több, azt kell mondjam, hetente növekvő számú vállalkozás foglalkozik ezen hulladékok elszállításával és megsemmisítésével, következésképpen azok a kezdeti zavarok, amelyek ebben a tárgykörben adódtak, mára már oldódni látszanak. Szeretném elmondani azt is, hogy nem csak az erre specializálódott vállalatokkal lehet ezt a problémát megoldani, hanem az is megoldás lehet, hogy az önkormányzatok által működtetett ártalmatlanítási helyekre - értsük ez alatt: szeméttelepekre - is be lehet szállítani ezeket a maradványokat.
Képviselő úr tájékoztatására még szeretném azt elmondani, mert közkeletű hírek vannak az ügyben, hogy az Európai Unió országaiban ezt a bizonyos szabályozást elhalasztották, jelzem tisztelettel, ez tévhit, nem igaz. Az Európai Unióban is pont úgy érvényesek ezek a szabályok, mint Magyarországon. Kétségtelen tény azonban, hogy két ország, jelesül Németország és Ausztria kapott eltérésre lehetőséget; de szeretném azt is nyomatékosítani itt, hogy azért, mert az eredeti célokkal azonos értékű, speciális szabályok bevezetésére tettek ígéretet. Következésképpen a tényhelyzet az, hogy ez csak úgy ki nem dobható, illetve sertésekkel fel nem etethető. Ez teljesen egységes Európában.
Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir