DR. OROSZ SÁNDOR

Full text search

DR. OROSZ SÁNDOR
DR. OROSZ SÁNDOR, a mezőgazdasági bizottság előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! A mezőgazdasági bizottság december 3-án tárgyalta a T/6473. számú törvényjavaslatot, önálló képviselői indítványt, és mint hajdanában magának az állatvédelmi törvénynek, mondhatjuk így: az atyja, foglalkozott vele.
A bizottsági ülésen is szó esett az igen szép számú aláírásgyűjtésről, de itt el kell mondani, hogy az állatvédelmi kérdésekben, az állatvédelmi jogalkotásban a nyilvánosságnak igen nagy a szerepe, és ezen belül is a parlamenti nyílt napoknak, hiszen 1997-ben volt egy parlamenti nyílt nap az állatok védelméről, az állatokról. Ennek következményeként is felgyorsultak az események, és a mezőgazdasági bizottságon keresztül elfogadásra került az állatvédelmi törvény. Majd tavaly, éppen a környezetvédelemi bizottság összehívásában, volt a második állatvédelmi nyílt nap, ahol igen erőteljesen megfogalmazódott az az igény, amit egyébként a népi kezdeményezés is célul tűzött ki. És most itt állunk a Btk. módosítására irányuló javaslat előtt.
A bizottságban leginkább - értelemszerűen - a 2. §-ról volt szó. Sokan úgy gondolják, hogy a mezőgazdászok, az úgynevezett haszonállattartók ellenérdekeltek - nem erről van szó. A valódi állattartó, a vidéken élő ember nem ellensége az állatnak, szereti és tiszteli őket. Köztük az olyan jellegű események és fejlemények, amelyeket büntetni rendel a Btk. módosításával az indítvány, vélhetőleg most is sokkal kisebb számúak, mint másoknál, az állatokkal kevésbé kapcsolatban élő embereknél.
Itt szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy a bánásmód kérdése nagyon lényeges ügy lesz, és a tartási követelmények, tartási körülmények kérdése a mezőgazdasági bizottsági ülésen is igen komoly hangot kapott. Megfelelő életfeltételeket kell biztosítani az ember által az állatnak, ez az ő felelőssége. Ez felelőssége az agrárállattartónak, de felelőssége mindazoknak az embereknek, akik nem haszonállatként, hanem úgynevezett társállatként tartják az állataikat, embertelen körülmények között, nemcsak vidéken; azt gondoljuk, hogy ott van gyakrabban, de sajnos igen gyakran előfordul a városokban a panelkutyák, panelmacskák, más panelállatok esetében is, erre is jó felhívni a figyelmet.
Nagyon fontos a parlamenti vitában - és ez bizottsági tapasztalat, jómagam alelnöke vagyok a környezetvédelmi bizottságnak, és az ottani vita alapján is tudom mondani -, hogy bizony az állatok védelméről szóló törvény ismerete talán még nem olyan magas fokú, hogy annak birtokában értelmesen lehetne párbeszédet folytatni. Bízom benne, hogy a parlamenti vita során sikerül olyan ismereteket terjeszteni, amivel az állatok védelméről szóló törvény társadalmi ismerete is bővül.
Szóba került, hogy a Btk. egy nagyon finom szövet, ebbe pontosan kell beilleszteni minden új bűncselekmény-kategóriát. Felmerült a bizottság ülésén is, hogy az állatvédelmi szervezetek a bűntetti kategóriában gondolkodnak, szemben az előterjesztők vétségi formációjával. Ez értelemszerűen egy olyan kérdés, amelyikben, azt gondoljuk mi magunk is, nem a társadalom, hanem valóban a hozzáértő szakma és a büntetőjogászok értékelése kell hogy érvényesüljön.
Azt gondolom, a társadalmi szemléletformálás az elsődleges célja ennek a törvényjavaslatnak, hiszen nem lenne helyénvaló, ha állatkínzásért büntetendő emberek sokaságával próbálnánk megtölteni a dutyikat. A tárgyalás - a népi kezdeményezés okán - az Országgyűlésnek jogi kötelezettsége. Személyes meggyőződésem, és ebben a mezőgazdasági bizottság tagjai osztották a véleményemet, hogy a Btk. vonatkozó módosításának az elfogadása viszont morális kötelezettsége is a Háznak.
Mindezt annak alapján mertem a bizottság nevében bátran állítani, hiszen az általános vitára való alkalmasságról tartott szavazás során az Országgyűlés mezőgazdasági bizottsága egyhangúlag támogatta a képviselői önálló indítványt.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir