BÁNKI ERIK

Full text search

BÁNKI ERIK
BÁNKI ERIK (Fidesz): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Többen nagyon örülünk annak - és erről már korábban képviselőtársaim is megnyilatkoztak -, hogy az iskolatej-fogyasztásról, az “Igyál tejet” programról szóló országgyűlési határozati javaslatról tárgyalhatunk.
(19.30)
Azt gondolom, hogy nem a politika becsempészéséről volt szó ebben a nagyon fontos kérdésben, hanem egyszerűen az elmúlt évek eseményeinek egy tényszerű felsorolása. Ahogy Kékkői Zoltán képviselőtársamtól is hallhatták, de akár Pichler Imre úr fejtegetéséből is ez derül ki, egy adott szituációban egy olyan minisztériumnál merült fel először ez a kérdés… - és aztán itt most tényleg beszélhetünk arról, hogy ez melyik minisztériumhoz tartozik, mert nekem is meggyőződésem, hogy nem lehet egy szaktárcához kötni ezt a kérdést, de az FVM-ből indult ki annak idején az ötlet az iskolatejprogramról. Éppen abban a szituációban úgy adódott, hogy tejtúltermelési gondokkal küzdött az ágazat. A másik oldalon pedig régóta, akár a népegészségügyi program előkészítése kapcsán is felmerült az a kérdés, hogy hogyan lehetne kezdeni valamit azokkal a gyerekekkel, akik sajnos nem tudnak mindennap hozzájutni a tejhez, mert olyan anyagi helyzetben van a család, hogy ezt nem engedhetik meg maguknak. És jött az ötlet - ez már egy marketing is, ha úgy teszik, az egészségügyi oldala mellett ennek a programnak -, hogy ha a gyerekek hozzászoknak a rendszeres tejiváshoz már az általános iskola alsóbb osztályaiban, akkor a későbbi időszakban is fogyasztóvá válnak a piacon. Tehát ilyen módon tényleg több területet ölel fel ez a program. Én azt gondolom, hogy ez nem okoz problémát, éppen ez a lényege, hogy hosszú távra egy egészségnevelési programot és emellett a mezőgazdasági ágazatot is pozitívan érintő fogyasztási programot is jelenthessen ez.
Azt gondolom, való igaz, hogy azzal kell foglalkoznunk, hogy hol tartunk most. Úgy vélem, nem volt hiábavaló az a több kérdés. Pichler Imréhez kapcsolódóan én magam is két esetben tettem fel írásbeli kérdést először a gyermek-, ifjúsági és sportminiszterhez, majd az oktatási miniszterhez címezve, hogy miért is akadt el az iskolatejprogram, hiszen 2003-ban, a 2002-es év programjának befejezése után erre már a szocialista-szabad demokrata kormány nem biztosított keretet. Engem is meglepett a dolog, amikor először a gyermek-, ifjúsági és sportminiszterhez - akkor még Jánosi György miniszter úr töltötte be ez a pozíciót - intézett kérdésemre a válasza az volt, hogy forduljak az Oktatási Minisztériumhoz, mert ez a program nem hozzájuk tartozik. Én azért gondoltam, hogy esetleg ők foglalkoznak ezzel a kérdéssel, mert itt egy iskolatejprogramról, egy gyermekétkeztetéshez kapcsolódó programról van szó. Ezután az Oktatási Minisztérium vezetőjéhez fordultam, aki azt mondta, amit Pichler Imre képviselő úr is az imént már említett, hogy a közétkeztetési normatívában, a megemelt normatívában ez megtalálható, tehát abból kell ezt finanszírozni. A baj csak az volt, hogy az önkormányzatokhoz eljutott pénzből, amelyek az intézményhez továbbkerültek, már erre nem jutott, hiszen olyan súlyos gondokkal küszködtek az intézmények, ami nem tette lehetővé, hogy erre is forrást teremtsenek maguknak.
Tehát azt gondolom, hogy ezt valóban egy külön országgyűlési határozati javaslatban kell tárgyalni, külön rögzíteni kell ezeknek a feltételeit, hogy ne fordulhasson elő az, hogy akár egy minisztérium költségvetésében, akár onnan lebontva egy intézményi költségvetésben ez a pénz eltűnhessen, és ne kerüljön a gyermekek asztalára.
Ha jártak már képviselőtársaim szegény településeken, márpedig remélem és bízom benne, hogy ismerik az ottani helyzetet, ha csak az Ormánságból indulok ki - amely sajnos az ország legelmaradottabb térségei közé tartozik, és ez Baranya megyében található -, ott a gyerekeknek nemhogy iskolatejre, de még a napi étkezésre sem jut pénz nagyon sok családban. Csak egy példát mondok: van olyan település az Ormánságban, ahol egyetlen munkahely van, ez éppen az önkormányzat, és az önkormányzat azért tart fenn egy közétkeztetési formát, mert másképpen a gyerekek egyszerűen nem jutnak napközben meleg ételhez. De számomra megdöbbentő volt, amikor ezzel a kérdéssel foglalkoztam, hogy itt, a szomszédunkban, az V. kerületben található általános iskolában is vannak olyan gyerekek, akik hétfő reggel éhesen érkeznek az iskolába, mert a hétvégén nem jutottak megfelelő élelemhez, és ezért az iskolatej, amihez hozzájutottak a tízórai szünetben, gyakorlatilag létkérdés volt számukra.
Tehát tényleg nagyon fontos kérdésről beszélünk, egy olyan kérdésről, amely, azt gondolom, nem elsősorban politikai jellegű, hanem mindenféleképpen olyan egységes összefogást kíván, amelynek az egészségre nevelés, az egészség mint érték megóvása és megteremtése célzása mellett igenis van mezőgazdasági jellege, hiszen nagy tételről van szó, tízmilliárd forintnak az elköltéséről van szó. Egyáltalán nem mindegy a mezőgazdasági ágazat szempontjából sem, hogy hová és milyen módon futnak majd be ezek az igények, ki milyen keretek között tudja majd ellátni a programot iskolatejjel.
Tehát a magam részéről is mindenképpen támogatom ezt az ötletet, nagyon örülök, hogy végre újra eljutunk oda, hogy folytatódhat ez a program. Bízom benne, hogy minél rövidebb lesz az a kiesett idő, amíg ez a lehetőség nem lesz adott minden arra rászoruló gyermek számára.
Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a Fidesz soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir