KUNCZE GÁBOR

Full text search

KUNCZE GÁBOR
KUNCZE GÁBOR (SZDSZ): Elnök Asszony! Tisztelt Képviselőtársaim! Szeretnék visszatérni néhány, az elmúlt héten történt döntésre, jelenségre, megnyilvánulásra.
Először is, a bíróság másodfokon felmentette azt a volt országgyűlési képviselőt, aki kirekesztésre buzdított bizonyos népcsoport ellen. Két roma ügyében született bírói döntés, akik ártatlanul ültek mintegy másfél évet; kártérítést követeltek, a bíróság kimondta, hogy kevesebb pénz jár nekik, mert nem olyan intelligensek, és ezért aztán nem tarthatnak igényt olyan mértékű kártérítésre. Az elmúlt héten történt szintén, hogy a közszolgálati televízió egyik műsorában meggyalázták 1956 emlékét egy antiszemita kijelentéssel, a televízió vezetése a műsort megszüntette, a hét végén pedig, megjegyzem, a rádió vezetőjének részvételével, aki egyébként nem közszereplő, tüntetés zajlott, nem '56 védelméért és nem '56 emlékének meggyalázása ellen, hanem azon műsor megszüntetése ellen, amely az áltörténész nézeteinek kommentálás nélkül helyt adott.
Tisztelt Képviselőtársaim! Le szeretném szögezni, minden utólagos támadást kivédendő, hogy nem a bírósági döntésről beszélek, parlamenti párt vezetőjeként nem is minősíteném, bár megvan róla a véleményem. Én annak a jelenségcsoportnak a terjedéséről beszélek, ami sajnos egyre inkább jellemzi társadalmunkat, egyre inkább jellemzi akár politikai közéletünket is, és amely jelenség ellen mindnyájunk felelőssége fellépni. Szó van itt, tisztelt képviselőtársaim, a gyűlöletbeszédről, szó van a kirekesztésről, szó van a különböző típusú, fajta kisebbségek elleni különböző fellépésekről, szó van az előítéletes gondolkodás terjedéséről, szó van a rasszizmus, az intolerancia terjedéséről.
Tisztelt Képviselőtársaim! Rögtön le szeretném szögezni, hogy az a vita, ami arról szól, hogy vajon az emberi méltóságot vagy a szólásszabadságot helyezzük előtérbe, és ennek megfelelően próbáljuk alakítani a törvényeinket, rossz vita, mert az embert két nagyon fontos, egymással egyenértékű ügy sorrendbe állítására kényszeríti, ami megítélésünk szerint végképp helytelen lenne. Ezért mi továbbra sem látunk más megoldást a dolog ellen, mint a nagyon határozott politikai fellépést, az ilyen jelenségektől történő nagyon határozott elhatárolódást.
Itt beszélnék a politika és a politikus felelősségéről, mert úgy ítélem meg, hogy az elmúlt 13-14 évben éppen ezen a ponton szenvedi a legnagyobb csorbát a közéletünk, és ennek a következménye valójában az, hogy ezek a nézetek büntetlenül terjedhetnek, és ráadásul büntetlenül mérgezhetik a közéletünket, mérgezhetik általában a politikai és a társadalmi légkört. Mert, tisztelt képviselőtársaim, ha a volt miniszterelnök a - több alkalommal az ORTT etikai bizottsága által ilyen szövegek miatt elítélt - Vasárnapi újság című műsorban tartja szükségesnek rendszeresen kifejteni nézeteit, ha például fellép az Éjjeli menedék című műsor megvédése mellett, azt nemzetinek és kereszténynek minősítve, ha például a parlamentben lehet hazaárulózni büntetlenül, vagy akár ha a Deák-ünnepség, -megemlékezés megzavarása kapcsán egyesek megértőleg viszonyulnak azokhoz, akik nemzeti ünnepeinket, megemlékezéseinket megzavarják, akkor azt lehet mondani, hogy mindazokért a jelenségekért, amelyek a társadalomban fellelhetőek, éppen a politika a felelős, és ezt a fajta felelősséget büntetőjogi eszközökkel nem lehet lefedni sem, nem lehet megváltoztatni sem.
Ezért mondjuk mi, tisztelt képviselőtársaim, hogy a politikának, a politikusnak megvan a felelőssége ezekben az ügyekben, és ezért szólítjuk fel a mértékadó, magukat demokratikusnak tartó politikai erőket, hogy minden alkalommal, minden esetben a leghatározottabban határolódjanak el az ilyen és hasonló jelenségektől, szövegektől.
(13.30)
Lépjünk fel együtt ezek ellen a magyar demokrácia védelme érdekében. Tessenek érteni a focihoz!
Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a kormánypárti oldalon.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir