TÓTH GYULA

Full text search

TÓTH GYULA
TÓTH GYULA (MSZP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! Szinte alig múlik el nap anélkül, hogy a lakosság gyógyszerellátásával kapcsolatban napvilágot ne lássanak különböző hírek, információk. Meggyőződésem szerint e tekintetben nagy felelősség terheli a sajtó munkatársait, hiszen az ő tudósításaik megalapozottsága, hitelessége döntően befolyásolja a lakosság hangulatát. Érthető módon minden olyan hírre reagál az állampolgár, amely a gyógyszerhez jutás feltételeihez és természetesen a gyógyszerek áraihoz kapcsolódik.
Mindnyájunk előtt ismeretes, hogy évről évre szinte megállíthatatlanul növekszik az egészségbiztosításnak a gyógyszerek támogatásához nyújtott kiadása. Ennek fedezetét járulékokból, illetve a költségvetés támogatásából kell biztosítani. Mindaddig azonban, amíg a gyógyszereket rendeltetésüknek megfelelően használják fel, addig ezeket a forrásokat természetesen biztosítanunk kell. A társadalmi szolidaritás, az egészséghez való jog ezt a kötelességet rója ránk. A gyógyszerellátás, illetve a gyógyszerfelhasználás napjainkban nem mentes a pazarló, meg nem engedhető felhasználástól. Úgy gondolom, a kormányzat elemi kötelessége, hogy olyan feltételeket alakítson ki, amelyek átláthatóvá, követhetővé teszik a gyógyszerfelhasználást.
Tisztelt Képviselőtársaim! A gyógyszerellátáson belül egy nagyon sajátos területről szeretnék szólni, nevezetesen a közgyógyellátásról. Ma közel 600 ezer ember rendelkezik valamilyen közgyógyellátási jogosultsággal. A költségvetés, az Egészségbiztosítási Alap és az önkormányzatok együttesen több mint 32 milliárd forintot fordítanak erre az ellátásra. Ez az összeg hatalmas, ugyanakkor az érintettek jelentős része elégedetlen. Gyakran elhangzanak szakértői vélemények, amelyek a közgyógyellátási rendszer teljes megszüntetését szorgalmazzák, azzal érvelve, hogy ez a rendszer már elzárja a betegeket a legkorszerűbb gyógyszerektől, továbbá azt is állítják, hogy a közgyógyellátás mai rendszere jelentős részben ellenőrizhetetlen, és ebből következően tetemes összegeket emésztenek fel az illegális felhasználások. Erősödnek azok a vélemények, hogy a közgyógyellátási rendszer megérett az átalakításra. Természetesen az átalakítás címszó alatt nem lehet azt megcélozni, hogy széles társadalmi rétegek kiszoruljanak az ellátásból.
A közgyógyellátási rendszer átalakításával eddig valamennyi kormány megpróbálkozott, ám a politikusok ez ideig visszariadtak a változtatásoktól. Jogosan vethető fel tehát a kérdés, hogy most megvannak-e a változtatás feltételei. Lehet-e olyan támogatási rendszert kialakítani, amely figyelembe veszi minden jogosult tényleges gyógyszerszükségletét, de meggátolja az illegális gyógyszerfelhasználást? Az elszürkült közgyógyellátást lehet-e személyre szólóan biztosítani?
Tisztelt Képviselőtársaim! Meggyőződésem, hogy a 600 ezer embert érintő átalakítás sürgető feladat. A kormányzatot terheli a felelősség, hogy avatott kézzel és felelősséggel nyúljon ehhez a kérdéshez. Nem lenne szerencsés azonban, ha a szakmai előkészítő munkálatok részinformációi fölöslegesen borzolnák a lakosság idegeit. Őszintén remélem, hogy az érintett kormányzati szerveknél már előrehaladott munkálatok folynak ennek a súlyos problémának a megoldására, és azt is remélem, hogy rövid időn belül megismerhetővé válnak a kiérlelt döntések. Ezt várják a kormánytól a közgyógyellátásban részesülők és a járulékfizetők egyaránt.
Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps az MSZP soraiban.)
(13.20)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir