NÓGRÁDI ZOLTÁN

Full text search

NÓGRÁDI ZOLTÁN
NÓGRÁDI ZOLTÁN (Fidesz): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Az ENSZ, felismerve a klimatikus viszonyoknak a gazdálkodásra és népességmegtartásra vonatkozó hatását, egyezményt alkotott az elsivatagosodás és az aszály elleni küzdelemről. Ehhez az egyezményhez Magyarország is csatlakozott.
A polgári kormány idején kidolgozásra került a nemzeti aszálystratégia. A 2003. évi költségvetés megalkotásakor azonban a stratégia és ezzel együtt a megvalósítás esélye is a fiók aljára került. A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium a Duna-Tisza közi homokhátság vízvisszatartására és vízpótlására mindösszesen 135 millió forintot, a homokhátság vízpótlásának környezetvédelmi feladataira 14 millió forintot, az FVM a homokhátság célprogram megvalósítására néhány tízmillió forintot fordított; tette ezt úgy, hogy közben az FVM a hatalmas társadalmi nyomásra 10 milliárd forintot volt kénytelen elkülöníteni aszálykárra, melyet a gazdálkodók zöme a lehetetlen feltételek miatt felvenni nem tudott.
A Duna-Tisza közi homokhátság vízháztartási helyzetéről és a további szükséges intézkedésekről szóló 2271/1999. (X. 22.) érvényes kormányhatározat végrehajtása 2003-ban megakadt. Remény maradt a homokhátságon élők számára a 2004-es költségvetési év - a mindeddig külön fejezetet képező Duna-Tisza közi homokhátsági program azonban a 2004-es költségvetési törvény tervezetéből eltűnt. Maradt egy összevont előirányzat, amely együtt kezeli a Balaton-fejlesztési programot, a Szigetközt, a Mosoni-Duna rehabilitációját, a Tisza-tó kérdését, a Vásárhelyi-terv bizonyos fejezeteinek végrehajtását, a Záhony és térsége övezetfejlesztését és más programokat.
Tisztelettel kérdezem: vajon melyik programot gondolja komolyan a kormány és melyiket nem, amikor a nyilvánvalóan kevés összeget osztani kell? Melyik működik majd a másik rovására? Hol ütköznek ki az aktuális politikai lobbiérdekek? És végül, de nem utolsósorban: a Duna-Tisza közi homokhátságon marad az aszály, marad a vízkészlet-hasznosítási járulék, marad a gazdálkodók és az ott élő népesség nehéz helyzete?
Várom megtisztelő válaszát. (Taps a Fidesz és az MDF soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir