PÁNCZÉL KÁROLY

Full text search

PÁNCZÉL KÁROLY
PÁNCZÉL KÁROLY (Fidesz): Köszönöm, elnök asszony. Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Ház! Lapinformációink szerint a Magyar Bálint és az SZDSZ által vezetett oktatási tárca egy új közhasznú társaság létrehozását tervezi. Az újonnan létrehozandó, közel 250 fővel induló szervezet élére jól kipróbált ismerősök kerülnének. A vezetői posztra ugyan pályázatot írtak ki, ám a szakmán belül nyílt titok a várható győztes neve. A közhasznú társaság olyan feladatokat látna el, amelyeket az Oktatási Minisztérium és háttérintézményei ma is ellátnak. Könnyű felismerni a törekvést: az átszervezés következményeként a szaktárca szakmai fejlesztési és irányítási feladatai kiüresednek, és egy alternatív közoktatási minisztérium jönne létre, biztosítva a káderek túlélését és hatalmát a jelenlegi miniszteri vezetés bukása utáni időszakra is.
Jól ismerjük ezt a gyakorlatot, hiszen 1998-ban a kormányváltás előtt ugyanezt már kicsiben eljátszották. Akkor Pilisborosjenőn hoztak létre egy kht.-t, ahová a választási vereséget követően kimenekítették saját embereiket, közöttük például Sári Lajost, aki később helyettes államtitkárként tért vissza a minisztériumba, majd korrupciógyanús ügyek kipattanása után kénytelen volt lemondani posztjáról.
A szervezés meglehetős titoktartás mellett zajlik, hiszen még a koalíciós partner oktatáspolitikusai is vajmi keveset tudnak az ügyletről. Itt az ideje, hogy ők is megismerjék az Oktatási Minisztérium privatizálásának következő fejezeteit, különös tekintettel arra, hogy a kht. szervezésével kapcsolatosan az Állami Számvevőszék is határozott kritikát fogalmazott meg.
Tisztelt Államtitkár Úr! Megfelel-e a valóságnak az a lapértesülés, hogy a tárca új közhasznú társaság létrehozását tervezi, mely jövőre 3-5 milliárd forinttal gazdálkodhat majd? Megfelel-e a valóságnak az a lapértesülés, hogy a kht. vezető pozícióiba a szabad demokrata holdudvar tagjait tervezik kinevezi? Megfelel-e a valóságnak, hogy az új kht. létszáma megközelíti a 250 főt? Nem gondolja-e, hogy komolyan kellene venni az Állami Számvevőszék kritikáját? Tisztában van-e azzal, hogy az átszervezéssel egy alternatív közoktatási minisztérium jön létre, amely jelentősen korlátozza majd a mindenkori miniszter szakmai irányítási feladatainak ellátását? Mi az önök valódi célja?
Várom államtitkár úr válaszát. (Taps a Fidesz soraiban.)
(14.40)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir